Філіпов Костянтин Анатолійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костянтин Філіпов
Костянтин Анатолійович Філіпов
 Майор
Загальна інформація
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден Богдана Хмельницького II ступеня (Україна) Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

Костянтин Анатолійович Філіпов — український військовослужбовець, майор Збройних сил України, учасник російсько-української війни. Лицар ордена Богдана Хмельницького II та III ступенів.

Життєпис[ред. | ред. код]

У 2013 році після закінчення Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного був призначеним командиром взводу (нині командир батальйону) 72-ї окремої механізованої бригади[1].

У кінці 2014 року став командиром механізованої роти 30-ї окремої механізованої бригади і в складі БТГ направлений в район Дебальцевого. Ситуація там на той час була дуже складна. Російські батальйонні тактичні групи зі складу регулярних військ РФ робили безперервні спроби відрізати українське угруповання на Дебальцевському виступі від основних сил та взяти в оточення. Підрозділу лейтенанта Костянтина Філіпова було поставлено завдання взяти під контроль розв'язку доріг між Дебальцевим і Вуглегірськом у районі села Савелівка і не допустити прориву росіян у район шахти «Булавинська»[1].

6 лютого 2015 року разом із побратимами зумів не просто стримати атаку переважаючих сил ворога, але і завдяки командирській кмітливості, винахідливості завдати ворогові серйозних втрат. Зокрема, було спалено БМП разом з десантом і два «Урали», знищено понад 40 російських окупантів[1].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • орден Богдана Хмельницького II ступеня (7 квітня 2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[2];
  • орден Богдана Хмельницького III ступеня (3 грудня 2021) — за особисті заслуги у зміцненні обороноздатності Української держави, мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов'язку[3];
  • відзнака Міністра оборони України «За військову доблесть»[1].

Військові звання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д О. Кіндсфатер. Як під Вуглегірськом російським найманцям влаштували вогняну пастку // АрміяInform. — 2021. — 15 лютого.
  2. Указ Президента України від 7 квітня 2022 року № 220/2022 «Про відзначення державними нагородами України»
  3. Указ Президента України від 3 грудня 2021 року № 618/2021 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Збройних Сил України »