Харківська бісквітна фабрика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ЗАТ Харківська бісквітна фабрика
Тип фабрика
Галузь харчова промисловість
Засновано 1935
Штаб-квартира Харків (Україна)
Продукція борошняні та цукристі кондитерські вироби
Співробітники 1500
www.biscuit.com.ua
Мапа

Харківська бісквітна фабрика, ХБФ — українська кондитерська компанія в Харкові, що з 2004 входить в корпорацію «Бісквіт-Шоколад»

Історія[ред. | ред. код]

Будівництво фабрики почалося у 1932, а в травні 1935 відбувся пуск чотирьох ліній з цегляними печами тунельного типу і ручним обслуговуванням, що працювали на вугіллі.

На фабриці працювало 1300 осіб, які виробляли 16 000 тонн печива в рік.

Під час війни обладнання вивезено до Уфи. У 1944 почалося відновлення виробництва. Першу продукцію фабрика випустила у 1945 — 382 тонни. Повністю відновлення закінчено у 1954, але в цехах як і раніше переважала ручна праця.

У 1958 у зв'язку з розробкою Шебелинського газового родовища була проведена повна реконструкція із заміною печей на газові та з установкою чотирьох нових цукрових технологічних ліній, що дозволили значно збільшити випуск продукції (обсяг фасованої продукції виріс більш ніж у 8 разів), поліпшити умови праці.

Повністю технологічний потік створений до 1965 — змонтовано дві напівавтоматичні лінії, встановлено 10 загорткових напівавтоматів для фасування печива, 3 тістомісильні машини, впроваджено безтарне перевезення сировини, механізовані підйомно-транспортні роботи з прийому та подачі сировини у виробництво, поліпшені умови праці в складах та цехах підприємства, методом «народного будівництва» споруджено будинок вафельного цеху.

У 1967 створено виробництво картонної та транспортної тари.

Повна механізація вафельного цеху закінчена у 1969.

У 1986 п'ять застарілих бісквітних ліній з виробництва цукрових сортів печива замінені сучасними.

У 1988 встановлена ​​лінія «Мінел» з виробництва затяжних сортів печива, значно покращилися умови праці.

1 січня 1991 фабрика виходить зі складу Харківського об'єднання кондитерської промисловості і стає самостійною.

У 1992 запущена перша в Україні потокова автоматизована лінія з виробництва крекеру італійської фірми «Орланді». На підприємстві з'явилися фахівці з електронної та обчислювальної техніки.

У 1993 фабрика отримала сертифікати відповідності на готову продукцію, що дозволило забезпечити випуск продукції стабільної якості та експортувати її.

У грудні 1993 підприємство приватизовано трудовим колективом та перейменовано в АТЗТ «Харківська бісквітна фабрика». Підприємство отримало можливість самостійно розпоряджатися заробленими коштами.

У вересні 1998 фабрика підписала договір про спільну діяльність з Харківською кондитерською фабрикою, за яким вона забезпечувала останню сировиною і вела збут готової продукції. У листопаді того ж року збори акціонерів кондитерської фабрики вирішили продати Харківській бісквітній фабриці контрольний пакет акцій: кондитерська фабрика, що отримала згодом назву «Харків'янка», стала нарощувати обсяги виробництва, повертати втрачені ринки збуту, а бісквітна фабрика отримала можливість пропонувати торговим партнерам весь спектр кондитерських виробів.

З 2001 всі вироби обох підприємств випускаються під об'єднаним логотипом «Бісквіт-Шоколад».

У серпні 2004 підприємства об'єдналися в корпорацію «Бісквіт-Шоколад».

Джерела[ред. | ред. код]