Хвора людина Європи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Хвора людина Європи» — зневажлива назва-ярлик, якою наділяли європейські нації та держави, що переживають економічні труднощі, соціальні заворушення чи зубожіння.

Уперше термін «хвора людина» зустрічається в середині XIX століття у висловлювані російського імператора Миколи I щодо Османської імперії[1][2]. Ця характеристика існувала під час так званого Східного питання в дипломатичній історії, що також стосувалося занепаду Османської імперії з точки зору балансу сил у Європі. Після розпаду Османської імперії на початку XX століття цей термін застосовували до інших націй. У сучасному вживанні цей термін зазнав критики через його походження та спірне надмірне використання.

Протягом 1960-1980-х років цей термін також використовувався найбільше щодо Великої Британії[3], коли вона втратила статус наддержави — коли розпалася Британська імперія, а британські острови зазнали значної деіндустріалізації в поєднанні з високою інфляцією та промисловими колапсами. Із середини 2010-х та у 2020-х роках цей термін щодо Британії відновив своє застосування після Брекзіту, кризи вартості життя та промислових суперечок і страйків, які перетворилися на звичні явища[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sonnad, Jason Karaian, Nikhil (12 січня 2016). All the people, places, and things called the “sick man of Europe” over the past 160 years. Quartz (англ.). Процитовано 9 грудня 2023.
  2. Archives, The National. The National Archives - Homepage. The National Archives (en-GB) . Процитовано 9 грудня 2023.
  3. Олександрович, Воронін Євгеній. Велика Британія. «Хвора людина Європи». Внутрішня і зовнішня політика лейбористських та консервативних урядів. Тетчеризм. Країна на сучасному етапі». naurok.com.ua (uk-UA) . Процитовано 9 грудня 2023.
  4. 'Britain is fast becoming the sick man of Europe' – experts debate Brexit data. The Guardian (en-GB) . 24 липня 2017. ISSN 0261-3077. Процитовано 9 грудня 2023.