Худі (одяг)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Худі
Зображення
CMNS: Худі у Вікісховищі

Ху́ді[1] (англ. hoodie — «каптурка») — светр (кофта) з м'якого бавовняного трикотажу з каптуром. Характерні елементи — велика накладна кишеня спереду і шнурки для затягування каптура, також може мати вертикальну блискавку по центру, схожу як у куртках.

Історія[ред. | ред. код]

Стиль та форма худі можуть бути простежені в середньовічній Європі, коли формальним одягом для ченців була довга туніка або роба з довгим декоративним каптуром. Светр із каптуром уперше випущений у США з початком 1930-х років. Але історичним прецедентом використання худі як елементу сучасного одягу був їх випуск компанією «Champion»[en] для захисту робітників від морозу під час роботи на складах у штаті Нью-Йорк. Термін «худі» набув поширення в 1990-х роках.

Худі набула популярності в 1970-х роках завдяки кільком факторам. Саме тоді в Нью-Йорку активно розвивалася культура «хіп-хоп» — й елемент миттєвої анонімності, яку надавав каптур у худі, сподобався особам зі злочинними намірами. Висока мода також зробила свій внесок у цей період: Норма Камалі[en] та інші провідні дизайнери використовували худі у своїх колекціях. Найважливіше значення для популяризації худі в цей час зіграла її поява в знаковому блокбастері «Роккі».

В 1990-х роках худі розвинулася одночасно в символ ізоляції для одних і вираження академічного духу для інших. У Британії худі стала асоціюватися з хуліганською субкультурою, оскільки набула популярності серед так званих «чавз» — білих підлітків, які походять із робітничих сімей і відрізняються антисоціальною, агресивною поведінкою. У США худі стала носити молодь, передусім скейтбордисти та серфери. Саме тоді набули популярності худі з логотипами університетів.

Види худі[ред. | ред. код]

Звичайний американський підліток носить худі сірого кольору з шовкографією[джерело?]. Існують також спеціальні жіночі худі. Їхня основна відмінність — витонченість, миловидність і смішні аплікації, а часом і відсутність кишень.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Правопис слів іншомовного походження // Український правопис / Є. І. Мазніченко, В. Є. Македон, С. В. Шарабанова, І. Л. Яловнича. — Київ : Наукова думка, 2019. — С. 155—156. — ISBN 978-966-00-1728-3.