Хімізація сільського господарства

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хімізація)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обробка поля рідкими хімікатами
Тема меліорації та хімізації на поштовій марці (СРСР, 1966 рік)

Хімізація сільського господарства — застосування і раціональне використання хімічної продукції в сільськогосподарському виробництві. Хімізація є одним з пріоритетних напрямків науково-технічного прогресу в сільському господарстві. Хімізація сільського господарства включає застосування мінеральних добрив, хімічних засобів захисту рослин, регуляторів росту рослин, кормових добавок[1]. Підвищенню ефективності хімізації сприяє агрохімічна служба[2].

Сучасне інтенсивне сільське господарство вже не може існувати і розвиватися без застосування продукції хімічної промисловості — хімікатів. У сучасному світі питання хімізації сільського господарства з метою виконання головного завдання — підвищення урожайності, набувають виняткового значення практично на всіх етапах сільськогосподарського виробництва. Широке впровадження досягнень хімічної промисловості практично в усі галузі сільського господарства для підвищення врожайності, а також захисту і поліпшення результатів зберігання врожаю полягає в застосуванні мінеральних добрив, хімічних засобів боротьби зі шкідниками та хворобами культурних сільськогосподарських рослин і бур'янами (дезінфікувальних речовин, протруйників[ru], пестицидів: фунгіцидів, інсектицидів, використання методу хімічної стерилізації ґрунту — фітотоксикантів, гербіцидів, дефоліантів тощо)[2][3].

У землеробстві[ред. | ред. код]

Хімізація в землеробстві представлена переважно використанням мінеральних добрив, застосування яких підвищує родючість ґрунтів, врожайність оброблюваних культур, а також сприяє поліпшенню якості сільськогосподарської продукції.

Для успішного впровадження та здійснення хімізації сільського господарства необхідна присутність двох основних моментів[3]:

  1. наявність достатніх сировинних ресурсів для виробництва добрив;
  2. наявність розвиненої хімічної промисловості, здатної в належному обсязі переробляти сировину, що постачається на виробництво мінеральних добрив.

Крім того, не менш важлива хімічна меліорація земель: вапнування кислих ґрунтів, гіпсування солончаків, а також використання високих доз органічних добрив для докорінного поліпшення структури і властивостей ґрунтів, зокрема й піщаних[2].

Важлива роль у хімізації сучасного сільського господарства належить застосуванню пестицидів, що забезпечує належний рівень захисту культурних рослин від шкідників і хвороб[2].

Науково-технічний прогрес сприяв значному розширенню можливостей хімізації сільського господарства. В інтенсивному землеробстві крім мінеральних добрив і пестицидів набувають все ширшого застосування регулятори росту рослин (фітогормони). Заміна скла високотехнологічними сучасними полімерними матеріалами при спорудженні парників і теплиць сприяє проникненню ультрафіолетових променів до рослин, культивованих в умовах закритого ґрунту[2].

У тваринництві[ред. | ред. код]

Хімічна промисловість постачає сучасному тваринництву різноманітні синтетичні кормові добавки, широке застосування яких сприяє підвищенню якості, а також покращує процеси засвоєння природних кормів. До хімікатів-добавок відносять штучні азотні сполуки (карбамід, кормові дріжджі), мінеральні підгодівлі, мікроелементи, вітаміни, антибіотики тощо. Чимала роль відводиться використанню високоефективних хімічних консервантів, застосування яких дозволяє довше зберегти корисні властивості будь-яких кормів і кормових відходів[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Справочник химика: Химизация сельского хозяйства. Архів оригіналу за 11 червня 2018. Процитовано 5 червня 2019.
  2. а б в г д е Энциклопедия техники: Химизация сельского хозяйства. enciklopediya-tehniki.ru. Архів оригіналу за 12 жовтня 2018. Процитовано 5 червня 2019.
  3. а б Сельскохозяйственный словарь-справочник: Химизация сельского хозяйства.

Література[ред. | ред. код]