Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Голошинці)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Голощинці)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Голошинці
Конфесія УГКЦ
Будівництво 1892

CMNS: Церква Різдва Пресвятої Богородиці у Вікісховищі

Церква Різдва Пресвятої Богородиці в Голощинцях — парафія і храм греко-католицької громади Підволочиського деканату Тернопільсько-Зборівської архієпархії Української греко-католицької церкви в селі Голошинці Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Греко-католики с. Голошинці належали до парафії с. Козярі, яка була дочірньою греко-католицької парафії в Новому Селі. На парафіяльному цвинтарі в Козярах ховали покійників з Голошинець. У 1892 році поляк-дідич Малаховський із с. Кошляки збудував в Голошинцях капличку для римо-католиків. Службу Божу тут три-чотири рази в рік служив римо-католицький священник із Кошляк.

У 1930 році було виділено землю під український цвинтар. Існування римо-католицької каплиці в селі не дуже подобалося свідомим українським селянам. За два-три роки перед Другою світовою війною в селі постав церковний комітет, який закупив площу при дорозі, що вела з села до шляху, звіз каміння під фундамент, на якому мала стати гуцульська церковця. На жаль, Друга світова війна не дозволила здійснити цього задуму. Після виселення поляків з України в Польщу в 1944—1946 роках каплиця була недіючою.

У 1989 році в приміщенні цієї римо-католицької каплиці відкрито храм УАПЦ.

Але в першій половині 1990 року громада села перейшла до УГКЦ і каплиця, як храм Різдва Пресвятої Богородиці, належать УГКЦ.

При парафії діє Вівтарна дружина.

З 25 серпня 2013 року при парафії діє рух «За тверезість життя».

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Зиновій Гончарик (8 квітня 1990—2001),
  • о. Володимир Івашків (1995—2001),
  • о. Микола Квич (2001—2004),
  • о. Олег Іщук (з 2004).

Джерела[ред. | ред. код]