Церква святого Димитрія (Козярі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква святого Димитрія (Козярі)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Козярі
Конфесія УГКЦ
Будівництво 2004

Церква святого Димитрія в Козярах — парафія і храм греко-католицької громади Підволочиського деканату Тернопільсько-Зборівської архієпархії Української греко-католицької церкви в селі Козярі Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Віддавна село славиться своєю чудовою дерев'яною церквою святого Димитрія, дату побудови якої на підставі шематизмів відносять до 1785 року. Проте під час ремонту церкви в 1958 році у верхній частині заокругленої бані виявлено напис грецькою мовою, який засвідчує, що церкву побудували в 1645 році. Парафія стала греко-католицькою на початку XVIII століття.

У давнину священник проживав на парафії в Козярах. Церква села була тоді матірною для церков у Новому Селі та в Сухівцях. До парафії належало також село Голошинці. Наприкінці XIX століття значно зросло значення Нового Села. Тут було створено самостійну парафію, а в 1907 році — Новосільський деканат. Церкви в Козярах і Сухівцях стали дочірніми церквами матірної церкви в Новому Селі. Парохами були священники з Нового Села.

У 1946—1989 роках парафія і храм належали РПЦ. Церква в Козярах діяла періодично, богослужіння відправляли 3-4 рази на рік.

Значний внесок у відновлення парафії УГКЦ зробив український емігрант з Канади Богдан Булема, який вирішив збудувати в селі за власні кошти церкву і відновити греко-католицьку громаду.

У 2001 році розпочалася побудова церкви і діяльність парафії УГКЦ. Перші відправи відбувалися під хрестом. Потім — у цокольному приміщенні. 5 вересня 2004 року владика Михаїл Сабрига освятив новозбудовану церкву. І на Введення в храм Пресвятої Богородиці 4 грудня 2005 року вже розписану церкву знову освятив владика Михаїл.

При парафії діє Вівтарна дружина.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Микола Квич (2001—2004),
  • о. Олег Іщук (з 2004).

Джерела[ред. | ред. код]