Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Дубівці)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Успіння Пресвятої Богородиці
Свято-Успенська церква в селі Дубівці
Свято-Успенська церква в селі Дубівці
Свято-Успенська церква в селі Дубівці
48°21′09″ пн. ш. 25°42′52″ сх. д. / 48.35250° пн. ш. 25.714583° сх. д. / 48.35250; 25.714583
Країна Україна Україна
Місто Чернівецька область
Тип церква
Тип будівлі церква
Стиль дерев'яна архітектура, буковинська хата
Перша згадка 1775 рік
Стан задовільний
Мапа

Церква Успіння Пресвятої Богородиці — чинна дерев'яна церква з дзвіницею в селі Дубівці Кіцманського району Чернівецької області, яке розташоване на лівому березі річки Прут.

Архітектура[ред. | ред. код]

Церква Успіння Пресвятої Богородиці — один з найбільш ранніх зразків буковинського варіанту тридільного одноверхого храму, будівництво якого частина авторів пов'язує навіть з XVII ст. Цей храм тризрубний, але на відміну від церков «хатнього» типу вони мають купол над центральним зрубом. Успенська церква в Дубівцях є типовим зразком церков такого типу. Єдина відмінність рубленого перекриття Успенської церкви від аналогічних конструкцій у буковинських храмах хатнього типу полягає в помітному збільшенні його висоти та посиленні вертикалізму пропорцій усіх без винятку елементів. Нава ширша за вівтар і бабинець, освітлена з обох боків двома подвійними прямокутними вікнами. Верх над навою має два заломи: нижній — чотиригранний, верхній — восьмигранний шатровий з декоративною главкою. Стіни церкви оточені широким опасанням, яке спирається на високі фігурні консолі, що утворюють випуски колод з першого нижнього вінця.[1]

До комплексу церкви Успіння Пресвятої Богородиці входить дерев'яна двоярусна квадратна в плані дзвіниця, розташована на захід від церкви. Точна дата її спорудження у джерелах не зазначена, проте аналіз архітектурно-художніх, пропорційних та конструктивних особливостей дає змогу стверджувати, що її зведено водночас із храмом. Будівля належить до традиційного в Україні типу двоярусної дерев'яної дзвіниці, 1 -й ярус якої становить квадратний у плані зруб, а 2-й — ажурна аркада-галерея з невисоким чотирисхилим наметом у завершенні.

Історія[ред. | ред. код]

Церкву датують 1775 роком, а вже у 1782 році вона була перебудована, про що свідчить надпис над дверима в бабинці. Вона розташована в центрі села і є його домінантою. За місцевою легендою церква була перевезена у Дубівці з сусіднього правобережного села Глиниця.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Церква Успіння Пресвятої Богородиці - Церкви Чернівецької області - Дерев'яна архітектура - Храми. ukrainaincognita.com (англ.). Архів оригіналу за 16 червня 2018. Процитовано 23 вересня 2018.
  2. [Пам'ятки архітектури та містобудування України. — К. : Техніка, 2000 р. - с. 283—284]:

Джерела інформації[ред. | ред. код]