Цзиїн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Цзиін)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цзиїн
ПсевдоСань Шихуанді
Народився239 до н. е.
Сіань або Династія Чу
Помер206 до н. е.
Сян’ян, Хубей, КНР
Титулімператор
ПосадаChinese sovereignd
Термін207-206 до н. е.
ПопередникЕр Шихуанді
НаступникЛю Бан
РідДинастія Цінь
БатькоФусуd[1], Чжуансянь-ван[2], Цінь Ши Хуан-ді[3] або Chengjiaod[2][4]
Брати, сестриФусуd, Принц Гаоd, Chengjiaod, Принц Дзянлюd, Цінь Ши Хуан-ді і Ер Шихуанді
Діти2 сини

Цзиїн (кит. трад.: 子婴; піньїнь: Zǐyīng, д/н —206 до н. е.) — останній представник династії Цінь, правив з жовтня до грудня 207 року до н. е.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Про дату й місце народження немає відомостей. Точно не відомо, ким був його батько: за різними версіями це Цзічу (батько Цінь Ши Хуан-ді), Ченцзяо (молодший брат Цінь Ши Хуанді), Фусу (син Цінь Ши Хуанді). Під час правління Ер Шихуанді Цзиїн зумів уникнути переслідувань. Завдяки канцлеру Чжао Ґао у 207 році до н. е. (після смерті Ер Шихуанді) став володарем імперії, але з титулом ван. Відчуваючи загрозу з боку Чжао Гао, який бажав керувати країною як й за попередника, Цзиїн наказав стратити канцлера, звинувачуючи його у змові з повстанцем Сян Юєм — вони начебто планували поділити імперію між собою. Після цього реабілітував Ер Шихуанді. Разом з цими діями Цзиїн намагався приборкати повстанців, але марно. Після жорстокої поразки у бітві при Тінламі Цзиїн отаборився у столиці Сяньян. Але один з лідерів повстанців Лю Бан у грудні 207 року до н. е. прорвався до столиці. Тоді Цзиїн виїхав назустріч й зрікся влади. Він правив усього 46 днів. Втім незабаром інший повсталий ватажок Сян Юй захопив Сяньян й у січні 206 року до н. е. стратив Цзиїна разом із синами.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Records of the Grand Historian, Vol.6 — Т. 006.
  2. а б (unspecified title) — Т. 087.
  3. Цянь С. Records of the Grand Historian, Vol.15 — Т. 015.
  4. 刘熙 Shiming

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Derk Bodde: The state and empire of Ch'in. W: Denis Crispin Twitchett, Michael Loewe: The Ch'in and Han Empires, 221 B. C.-A. D. 220. Cambridge: Cambridge University Press, 1986. ISBN 0-521-24327-0.