Чемпіонат Європи з позашосейного бігу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чемпіонат Європи з позашосейного бігу
European Athletics Off-Road Running Championships
Загальна інформація
Статус чинний (з 2022)
Тривалість 2-4 дні
Регулярність кожні два роки
Засновано 2020
Вебсайт www.european-athletics.com

Чемпіонат Європи з позашосейного бігу (англ. European Athletics Off-Road Running Championships) є континентальною першістю з гірського бігу та трейлу, яку кожні два роки, починаючи з 2022, проводитиме Європейська легкоатлетична асоціація.

Історія заснування[ред. | ред. код]

Питання про введення чемпіонату до програми європейських змагань попередньо обговорювалось у 2018 на з'їзді Європейської легкоатлетичної асоціації (англ. European Athletics Convention), що проходив у Лозанні з огляду на наміри асоціації заснувати розіграш континентальних чемпіонських звань з трейлового бігу. З точки зору формату змагання тоді було скопійовано підхід ІААФ щодо проведення на той час обговорюваної аналогічної світової першості, яка була запланована до проведення з 2021 та поєднувала б змагання з гірського та трейлового бігу в межах одного чемпіонату[1][2]. Зважаючи на це, передбачалось, що проведення чемпіонату Європи з гірського бігу, як окремої першості, припиниться, а її дисципліни ввійдуть до програми нового чемпіонату.

Рішення про проведення перших двох чемпіонатів було прийнято Виконавчим комітетом Європейської легкоатлетичної асоціації у жовтні 2020[3][4].

Формат чемпіонату[ред. | ред. код]

Тривалість чемпіонату — від 2 до 4 днів.

Програма чемпіонату передбачає трейловий забіг та гірські забіги двох різновидів — «вгору-вниз» та «вгору». Змагання з трейлу проходять виключно серед дорослих, в той час як дисципліни гірського бігу проходять як серед дорослих, так і серед спортсменів юніорської (до 20 років) вікової категорії.

Довжина дистанції гірського бігу «вгору-вниз» повинна становити 12-18 км для дорослих та 5-6 км для юніорів з різницею висот біля 300 м на кожні 5-6 км дистанції. Довжина дистанції гірського бігу «вгору» повинна становити 6-8 км для дорослих та 5-6 км для юніорів з набором висоти не менше 70 м на кожний кілометр дистанції. Довжина трейлової дистанції має бути в межах 45-60 км з набором висоти за всю дистанцію не менше 2000 м.

В юніорських забігах не можуть брати участь спортсмени, які станом на 31 грудня року проведення чемпіонату не досягають 16 років, а для забігів дорослих — 18 років.

На кожному чемпіонаті розігруються медалі в особистій та командній першості. Від однієї країни в кожному забігу може брати участь не більше 4 спортсменів. Місце кожної країни у командному заліку визначається сумою місць, які посіли перші три спортсмени цієї країни. У разі рівності сум місць у двох або більше команд, у загальному заліку вище розташовується та команда, атлет якої посів перше або найближче до першого місце у відповідному забігу[5].

Першості[ред. | ред. код]

Рік Місто Дата
2022 Іспанія Ель-Пасо 1-3 липня
2024 Франція Аннесі 31 травня-2 червня

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IAAF, ITRA and WMRA forge new partnership to host combined trail and mountain running world championships. Світова легка атлетика. Архів оригіналу за 16 жовтень 2020. Процитовано 16 жовтня 2020.
  2. Convention Lausanne 2018 - Workshop II - Running & Mass Participation (PDF). Європейська легкоатлетична асоціація. Архів оригіналу (PDF) за 16 жовтень 2020. Процитовано 16 жовтня 2020.
  3. Karamarinov closes 2020 e-Convention with an optimistic message for 2021. Європейська легкоатлетична асоціація. Архів оригіналу за 16 жовтень 2020. Процитовано 16 жовтня 2020.
  4. España (El Paso) organizará la 1ª Edición del "European Athletics Off-Road Running Champions 2022". www.rfea.es. Архів оригіналу за 16 жовтень 2020. Процитовано 16 жовтня 2020.
  5. European Athletics Off-Road Running Championships Regulations (PDF). Європейська легкоатлетична асоціація. Архів оригіналу (PDF) за 16 жовтень 2020. Процитовано 16 жовтня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]