Чемпіонат Європи з шосейного бігу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чемпіонат Європи з шосейного бігу
European Athletics Road Running Championships
Загальна інформація
Статус майбутній (з 2025)
Тривалість 2 дні
Регулярність кожні два роки
Засновано 2023
Вебсайт www.european-athletics.com

Чемпіонат Європи з шосейного бігу (англ. European Athletics Road Running Championships) є континентальною першістю з гірського бігу та трейлу, яку кожні два роки, починаючи з 2025, проводитиме Європейська легкоатлетична асоціація.

Історія заснування[ред. | ред. код]

Питання про запровадження нового чемпіонату у європейському лекоатлетичному календарі вперше потрапило до публічного дискурсу на 3-й Європейській конференції з бігового бізнесу (англ. European Running Business Conference), що була проведена 15-17 вересня 2022 у Стокгольмі[1].

Про створення чемпіонату було оголошено наприкінці квітня 2023 за підсумками проведення Конгресу Європейської легкоатлетичної асоціації (англ. European Athletics Congress) у Белграді. До програми змагань першого чемпіонату, запланованого до проведення у квітні 2025, було включено три дисципліни шосейного бігу — біг на 10 кілометрів, напівмарафон та марафонський біг. Щодо регулярності проведення першості був обраний звичний дворічний цикл — другий чемпіонат з шосейного бігу має бути проведений 2027 року і т. д. При цьому, на перехідний період, було збережено проведення змагань з напівмарафону на чемпіонаті Європи 2024 року та з марафонського бігу на основному чемпіонаті 2026 року. Починаючи з 2027, чемпіони Європи із зазначених дисциплін шосейного бігу будуть визначатись виключно на континентальній першості з шосейного бігу[2].

Наприкінці червня 2023 було оголошено про те, що перший чемпіонат Європи з шосейного бігу прийматимутьт 12-13 квітня 2025 Брюссель та Левен[3].

Формат чемпіонату[ред. | ред. код]

Тривалість чемпіонату — 2 дні.

Програма чемпіонату передбачає три дисципліни шосейного бігу — біг на 10 кілометрів, напівмарафон та марафонський біг, — у яких змагатимуться атлети дорослої вікової категорії. Окремих стартів або заліку для молодіжної та юніорської вікових категорій не передбачатиметься.

У кожній дисципліні чоловіки та жінки розігруватимуть по два комплекти нагород — в особистому та командному заліку.

Забіг у кожній дисципліні матиме статус «змішаного» — передбачатиме одночасну участь чоловіків та жінок.

Чемпіонати[ред. | ред. код]

Рік Місто Дата
2025 Бельгія Брюссель / Левен 12-13 квітня

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. European Running Business Conference connects the running industry. Європейська легкоатлетична асоціація. Архів оригіналу за 24 липня 2023. Процитовано 24 липня 2023.
  2. Welcome to the future – the European Running Championships are here. Європейська легкоатлетична асоціація. Архів оригіналу за 24 липня 2023. Процитовано 24 липня 2023.
  3. Council confirms European Running Championships date and venue, Commissions structure. Європейська легкоатлетична асоціація. Архів оригіналу за 24 липня 2023. Процитовано 24 липня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]