Черемошенцев Володимир Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черемошенцев Володимир Олексійович
Загальна інформація
Народження 1927(1927)
Національність росіянин
Військова служба
Вид ЗС  УПА
Формування Загін Служби безпеки ОУН «Кура»

Володимир Олексійович Черемошенцев (рос. Владимир Алексеевич Чермошенцев; нар.1927, Росія) — учасник українського руху опору під час Другої світової війни. Воїн УПА (підпільні псевдо «Джура», «Жора»). Ординарець Юрія Чуйковського («Юрко») — сотенного, потім курінного командира УПА. Стрілець загону Служби безпеки ОУН «Кура». Військовий мемуарист. Росіянин.

В'язень ГУЛАГ СССР.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в нижньому Поволжі, на території РСФСР, у російській родині. Батька Олексія Яковича вбили 1933 року під час голоду, за те, що вдруге став у чергу за баландою, щоб нагодувати сина, якого тримав на руках і у якого перша порція трав'яний юшки тільки ще більше розпалила голод. У тому ж році убиті голодом сестри Тоня і Марія. 1933 року з матір'ю та тіткою, рятуючись від голоду, переїхав до України, однак тут масштаби Голодомору були набагато більші. Сім'я подалася далі, до Криму.

Закінчивши початкову школу в нинішньому с. Поштовому Бахчисарайського району, був чабаном. 1942 на вулиці Сімферополя схоплений німецьким патрулем і вивезений на роботи до Німеччини у табір, де виготовляли кокс. Через виснаження його перевели в табір для хворих, який охоронявся недбало. Втік, деякий час жив у собачій будці, харчувався тим, що давали собакам. Потім подався пішки в Україну. У Дубно Рівненської області його знову схопили німці і посадили в табір, щоб повторно відправити до Німеччини. Однак бранців звільнили загони УПА.

У лавах УПА[ред. | ред. код]

Черемошенцев в загальному хаосі при нападі втік, переховувався у місцевих селян, поки не зустрівся в одному будинку з Ю.Чуйковськім («Юрко») — командиром сотні УПА на Дубенщині. Вирішив залишитися з повстанцями, став ординарцем «Юрка», який був сотенним, потім курінним командиром, інспектором збройних сил військової округи УПА «Богун». Брав участь у боях з німцями, власовцями, поляками, військами НКВД. Мав поранення і контузію.

У великому бої 29 квітня 1944 біля селі Перекалі Рівненської області з підрозділами 17 бригади ВВ НКВД на руках у Черемошенцева помер командир «Юрко». Тоді повстанці втратили не лише курінного, але й одного сотенного, 2-х чотових (взводних командирів) та 9 стрільців.

Після того Черемошенцев мобілізований до загону «Максима» (П. Пасевіч), потім — загону Служби безпеки ОУН «Кура». Під час однієї з операцій з прочісування місцевості, боївку вистежили і вночі на неї напали. Черемошенцев потрапив у полон.

В управлінні НКВД його катували: ламали ребра, руки, виривали нігті кліщами, вибили кілька зубів. Під час чергових тортур зголосився показати криївку, яка насправді вже давно не використовувалася повстанцями. А поки енкаведисти в цьому переконувалися, юнак, потрапивши момент, кинувся в лісову гущавину і втік.

Добрався до Криму, жив у матері без документів на нелегальному становищі.

Потрапив до рук міліції (крадіжка винограду). Про перебування в УПА міліції не було відомо. Засуджений на 10 років ВТТ. Відбував покарання у таборі ГУЛАГ СССР на лісоповалі в Кіровській (Вятської) області. Всього карався 7 років, зате після звільнення отримав паспорт.

На волі[ред. | ред. код]

Після звільнення повертається до Криму, оселяється у місті Бахчисарай. Одружився, мав 4-х дітей: троє синів і дочка. Сини в квітучому віці, з тридцяти до сорока років померли від алкоголізму, а дочку задушив її власний чоловік. Померла і дружина Марія. Одружився вдруге з українкою Валентиною.

У 1990-х написав спогади про участь в українському визвольному русі, записаних в літературній формі письменником і народним депутатом Миколою Поровським і виданих 2006 українською і російською мовою:

  • «… І бурею битва гріміла: роман-хроніка, написань на Основі спогадів воїна Української Повстанської АРМІЇ Володимира Черемошенцева» — Рівне: Азалія, 2007.
  • «… И бурею битва гремела: роман-хроника, написанный на основе воспоминаний воина Украинской Повстанческой Армии Владимира Черемошенцева» — Ровно: Азалия, 2007.
Невже ми, росіяни, такі нікчемні люди, не можемо допомогти українцям побудувати свою державу? У кожного народу має бути свою державу. Хіба в Україні немає вже щирих українцем і всі вони сплять під березами?"

"Скільки б зловмисники не обмовляли героїчну боротьбу УПА, нехай знають: сонця бруд не вимазати. Вічним пам'ятником воїнам УПА буде незалежну Українську державу"

"Я клятву дав любити Україну, ось, український народ, я навіть пишаюся коли мене називають бандерівцем, так. Я ж бандерівець, а не хто-небудь. Не якийсь, розумієш, за когось, а за Україну".

Після окупацієї Криму Росією[ред. | ред. код]

Після окупацієї Криму Росією змушений був знов тікати з Криму (уже в літньому віці), оскільки боявся російської влади, негативно налаштованої проти бандерівців. Оселився в місті Тернопіль. Обрав це місто, бо тут шанують вояків УПА[1].

Джерела[ред. | ред. код]

  • «… І бурею битва гріміла: роман-хроніка, написань на Основі спогадів воїна Української Повстанської АРМІЇ Володимира Черемошенцева». — Рівне: Азалія, 2007.
  1. Чому залишив Тернопіль переселенець номер один? | Тернопільський прес-клуб. pressclub.te.ua. Архів оригіналу за 27 вересня 2019. Процитовано 3 січня 2020.