Черепаха Штейнеґера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черепаха Штейнеґера
Черепаха Штейнеґера
Черепаха Штейнеґера
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахові (Testudines)
Підряд: Прихованошийні черепахи (Cryptodira)
Родина: Прісноводні черепахи
Рід: Червоновухі черепахи
Вид: Черепаха Штейнеґера
Trachemys stejnegeri
Schmidt, 1928
Синоніми
Redamia olivacea
Pseudemys stejnegeri
Посилання
Вікісховище: Trachemys stejnegeri
Віківиди: Trachemys stejnegeri
EOL: 790438
ITIS: 551769
МСОП: 22026
NCBI: 365626
Fossilworks: 121576

Черепаха Штейнеґера (Trachemys stejnegeri) — вид черепах з роду Червоновухі черепахи родини Прісноводні черепахи. Має 3 підвиди. Отримала назву на честь норвезько-американського зоолога Леонарда Штейнеґера. Інша назва «пуерториканська червоновуха черепаха».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу досягає 24—27,3 см. Спостерігається статевий диморфізм: самиці більші за самців. Голова невелика. Карапакс широкий, плаский, з невеликим кілем посередині. Пластрон доволі плаский.

На сіро—оливкових голові, шиї і лапах є білі поздовжні смуги. Карапакс чорно—коричневого кольору з вузькою жовтою облямівкою по краю. Пластрон повністю жовтий, або з темним малюнком. На крайових щитках можуть бути блідо—оливкові окружності.

Підвиди розрізняють за карапаксом та забарвленням. У trachemys stejnegeri stejnegeri- карапакс подовжений, помірно куполоподібний. Шкіра коричнева або коричнево—оливкова, частково плямиста. Візерунок на пластроні займає більшу частину поверхні щитків. У trachemys stejnegeri vicina шкіра сірувато—оливкова. Візерунок на пластроні розташовується тільки уздовж швів. Іноді є «оченята» на щитках. У trachemys stejnegeri malonei карапакс овальний, еліпсоподібний, високий й куполоподібний. Шкіра сіра або маслинова. Пластрон чисто—жовтий або з темним візерунком уздовж швів, іноді присутні темні плями на горлових щитках.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє прісні і солонуваті водойми, іноді перебуває у тимчасових дощових калюжах. Живиться рибою, молюсками, ракоподібними, комахами.

Розмноження[ред. | ред. код]

Під час залицянь самець пливе перед самицею і лоскоче її підборіддя довгими кігтями. Успіх парування залежить від кількості опадів у даному році. Спаровуються в період з квітня по липень. Гніздо — замаскована округла ямка глибиною в центрі 63—77 мм і близько 10 см у діаметрі. Самиця відкладає 10—14 білих подовжених яєць з м'якою шкаралупою розміром 38—48x22—31 мм. Інкубаційний період триває 57—79 днів. Черепашенята з'являються у серпні і відразу ж рухаються до води. Вони мають довжину 31—35 мм і яскравіше забарвлені, ніж дорослі особини. За сезон буває до 3 кладок.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає о. Великий Інагуа (Багамські острови), о. Нью-Провіденс, о. Гаїті, Пуерто-Рико.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Trachemys stejnegeri stejnegeri
  • Trachemys stejnegeri malonei
  • Trachemys stejnegeri vicina

Джерела[ред. | ред. код]

  • Powell, R. & Henderson, R.W. 2003. A second set of addenda to the checklist of West Indian Amphibians ad Reptiles. Herpetological Review 34 (4): 341–345
  • Wermuth, H., and R. Mertens. 1961. Schildkröten, Krokodile, Brückenechsen. Gustav Fischer Verlag, Jena. 422 pp.