Четвертий (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Четвертий
рос. Четвёртый
Жанр драма
Режисер Олександр Столпер
Сценарист Олександр Столпер
У головних
ролях
Володимир Висоцький
Маргарита Терехова
Сергій Шакуров
Оператор Валентин Железняков
Композитор Ян Френкель
Художник Олександр Самулекін
Кінокомпанія «Мосфільм»
Тривалість 71 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1972
IMDb ID 0068366
Див. також: Четвертий

«Четвертий» (рос. «Четвёртый») — радянський художній фільм 1972 року режисера Олександра Столпера, за однойменною п'єсою Костянтина Симонова, що датується 1961 роком.

Сюжет[ред. | ред. код]

Друга світова війна. Екіпаж американського літака потрапляє в німецький табір. Троє членів екіпажу вирішують пожертвувати своїми життями, щоб дати можливість втекти іншим ув'язненим. Головний герой фільму — четвертий член екіпажу (Він) — хоче приєднатися до них, але командир і однополчани відмовляють йому, тому що для здійснення задуманого потрібно тільки троє, а четверта людина викличе підозру фашистів і зробить план втечі нездійсненним. Прощаючись друзями, що з йдуть на смерть, головний герой говорить:

 — По правді кажучи, Дік (так звати командира літаючої фортеці), мені буде соромно жити.
 — А ти живи так, щоб тобі не було соромно.

Льотчики гинуть, але багато ув'язнених, у тому числі і головний герой, втікають з табору.

Проходить п'ятнадцять років, і колишній в'язень стає відомим успішним американським журналістом. Перед поїздкою в Європу на сесію НАТО герой дізнається про злочинні плани американської авіарозвідки — фактично мова йде про неминучий прийдешній військовий конфлікті між СРСР і США. Перед героєм фільму встає дилема: зробити заяву, оприлюднивши відомі йому деталі спланованої провокації, втративши при цьому всіх життєвих благ, або промовчати.

Напередодні відльоту зі США герой відвідує колишню дружину, у якої проводить ніч, згадуючи своє життя (у тому числі: зраду ідеалів, за які доводилося битися під час Другої світової і війни в Іспанії; зраду своїх друзів, членів післявоєнної американської комуністичної партії) і робить непростий для себе вибір.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]