Чирянка австралійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чирянка австралійська
Самець
Самець
Самиця
Самиця
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Гусеподібні (Anseriformes)
Родина: Качкові (Anatidae)
Рід: Качка (Anas)
Вид: Чирянка австралійська
Anas castanea
(Eyton, 1838)
Посилання
Вікісховище: Anas castanea
Віківиди: Anas gracilis
EOL: 1047368
ITIS: 175100
МСОП: 22680277
NCBI: 45631
Fossilworks: 367978

Чирянка австралійська[2] (Anas castanea) — вид водоплавних птахів родини качкових (Anatidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на півдні Австралії та у Тасманії; також спорадично трапляється на північному сході материка і може досягати Нової Гвінеї. Живе біля болотистих місцевостей і на лиманах у прибережних регіонах і є однією з небагатьох качок, які можуть переносити солонувату воду, хоча для пиття їй потрібна прісна вода. Вид переважно малорухливий і мігрує обмежено. Гніздиться в прибережних районах, для будівництва гнізда йому потрібні дупла дерев або пасовища поблизу води.

Опис[ред. | ред. код]

Це невелика качка з високим чолом і округлою головою; демонструє статевий диморфізм. Голова самця блискуче-зелена, шия червонувата, груди і боки такого ж кольору, але з бурими плямами, спина і крила темно-коричневі, низ живота білий, хвіст чорний. Самиця темно-коричнева з сірими плямами, має бліде горло і темну смугу над оком. В обох статей очі темно-червоні, дзьоб сірий, ноги сіро-зелені. Крила мають блискуче темно-зелене і біле дзеркало, обрамлене пурпуром, а нижня частина — коричнева.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Харчується насінням і комахами, а також плодами, а також молюсками та ракоподібними в прибережних місцях існування. Утворює моногамні пари, які залишаються разом на період розмноження. Обидва батьки будують і захищають гніздо, а самці залишаються з самицею, поки вона висиджує яйця. Гніздо зазвичай розміщують у дуплах дерев на висоті приблизно 6-10 метрів; іноді гнізда розташовують на землі, серед трави біля води. У кладці від 8 до 12 яєць, інкубація триває 23 дні; самці не допомагають у насиджуванні, але піклуються про дитинчат.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Anas castanea: інформація на сайті МСОП (версія 2023.1) (англ.) 20 березня 2024
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.