Чорсу (Самарканд)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чорсу
узб. Chorsu
39°39′19″ пн. ш. 66°58′36″ сх. д. / 39.6554194° пн. ш. 66.9767167° сх. д. / 39.6554194; 66.9767167
Країна Узбекистан Узбекистан
Місто Самарканд
Тип будівельні конструкції
Тип будівлі спочатку базар;
нині музей, галерея
Стиль перська архітектура
Архітектор Туман-ага
Основні дати:
кінець XIV століття — будівництво першої споруди
XVIII століття — перебудова будівлі
середина XX століття — перетворення будівлі в пам'ятник
2005 рік — капітальна реставрація

Чорсу. Карта розташування: Узбекистан
Чорсу
Чорсу
Чорсу (Узбекистан)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
ЮНЕСКО Світова спадщина ЮНЕСКО, об'єкт №603 (англ.)

Чорсу (узб. Chorsu) — історична будівля-пам'ятник, розташована в центральній частині міста Самарканд (Узбекистан), на північний схід від площі і ансамблю Регістан, на вулиці Ташкентська, побудована на кошти бухарського еміра Шахмурада. В даний час працює як музей та галерея.

Чорсу разом з іншими архітектурними та археологічними історичними пам'ятками Самарканда, входить у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Назва Чорсу з перської мови буквально перекладається як чотири шляхи/дороги.[1]

Нинішня будівля була споруджена за еміра Шахмурада в 1785 році, яка отримала назву Чорсу, через свої чотири входи в куполоподібну будівлю. Стіни будівлі мають форму 12-кутової призми. У споруди присутній один великий центральний купол та ще чотири малі куполи, які розташовані над входами будівлі. До початку XX століття будівлю використовували купці і торговці одягом, головними уборами, ліками, книгами та іншими речами. Навколо будівлі також знаходилися лавки і дрібні магазини купців.

З приходом радянської влади будівлю було перетворено в будівлю-пам'ятник, з того часу у ній продавали тільки сувенірну продукцію і дрібні речі повсякденного користування. У 2005 році торговельний купол був повністю відреставрований, також, щоб відновити повну висоту будівлі, був зчищений триметровий шар ґрунту. В даний час Чорсу використовується як музей і галерея образотворчого мистецтва. Багато відомих узбекистанських та іноземних художників і скульпторів виставляють свої роботи в Чорсу.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. НЭУ, 2000—2005, Чорсу.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Национальная энциклопедия Узбекистана (узб.). — Ташкент, 2000—2005.