Чітіпаті (Буддизм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чітіпаті, зображено на картині в монастирі Гелуґпа, Непал

Чітіпаті (санскр. चितिपति — цітапата), Сітіпаті, Цитіпаті або Shri Shmashana Adhipati[1] — божество-захисник або дхармапала в тибетському буддизмі та буддизмі Ваджраяни Гімалаїв. Він утворений з двох скелетних божеств, одного чоловічого та другого жіночого, обидва дико танцюють своїми кінцівками, переплетеними всередині ореолу полум'я, що представляє зміни.[2] Кажуть, що Сітіпаті — одна з сімдесяти п'яти форм Махакали.[3] Їх символ призначений для відображення, як вічного танцю смерті, так і ідеального усвідомлення. Їх називають гнівними божествами[en], доброзичливими захисниками лютої зовнішності. Танець Чітіпаті відзначається двічі щорічно в Тибеті.

Чітіпаті не слід плутати зі скелетними танцюристами традицій тибетського буддійського танцю хам(cham dance).[4]

Легенда[ред. | ред. код]

Тибетська маска Сітіпаті із зображенням Махакали (нагадування про постійність життя та про вічний кругообіг життя та смерті)

Чітіпаті були парою подвижників, що медитували біля кладовища. У своєму глибокому стані медитації вони не помітили злодія, який підкрався до них. Злодій обезголовив їх і кинув у бруд, через що вони дійшли до наступного етапу подвижницьких практик. Обурені актом, Чітіпаті присягнулись злодію і стали арченемі злодіїв та інших злочинців.

Чітіпаті не можуть залишати кладовища і можуть лише захопити злодіїв, що проходять через них. Дочекавшись злочинців, Чітіпаті проводять час, танцюючи та задуваючи роги, ритуал, що повторюється тибетськими ченцями двічі на рік.[3] Їх танці також слугують символом смерті та відродження, оскільки Чітіпаті складаються з обох половин людського тіла, чоловічого та жіночого.[5] Їх скелетна форма — це нагадування про постійність життя та вічні зміни.

Чітіпаті є захисниками кладовищ і відомі як Володар кладовища або Бог Крематорійю.[3] Чітіпаті чітко означав попередження про тантризм, і вважається, що це стало однією з можливостей, коли тибетський буддизм розлучився з тантризмом або Guhyasamāja Tantra. У буддизмі Махаяни Сітіпаті можна було інтерпретувати як "Śīla Pāramitā ", так і «Dhyāna pāramitā», але інтерпретували це як «Śīla pāramitā» і ставили Махакалу як Деву.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (англ.)Чітіпаті / Шрі Шмашана Адхіпаті (захисник) [Архівовано 10 серпня 2020 у Wayback Machine.] — в гімалайських арт-ресурсах
  2. The Illustrated Encyclopedia of Androgyny. androgynylist.com. Архів оригіналу за 27 серпня 2021. Процитовано 9 серпня 2020.
  3. а б в Lee Atkinson. Citipati. godslaidbare.com. Архів оригіналу за 25 червня 2018. Процитовано 30 жовтня 2014.
  4. Chitipati/Shri Shmashana Adhipati (protector) [Архівовано 10 серпня 2020 у Wayback Machine.] — at Himalayan Art Resources
  5. my stones, my cat & my spiritual path . tumblr.com. Архів оригіналу за 9 листопада 2014. Процитовано 30 жовтня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]