Шар Дюа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шар Дюа (англ. Dua's layer) — один з шарів рогівки ока. Про його відкриття було повідомлено в червні 2013[1]. Шар Дюа — це тонка, але міцна структура товщиною всього 15 мікрон. Вона є четвертим шаром рогівки, розташована між стромою і десцементовою мембраною..

Цей орган отримав свою назву на честь професора офтальмології та оптики Харміндера Дюа[en] з Університету Ноттінгема. За словами самого Дюа, ця знахідка не тільки змінить знання офтальмологів про людське око, але також зробить операції на очах простішими і безпечнішими. «З клінічної точки зору, існує безліч захворювань, які впливають на задню частину рогівки, і багато лікарів світу вже починають пов'язувати їх з порушеннями структури цього шару тканини», говорить професор. Наприклад, Дюа і його колеги вважають, що розриви в цьому шарі призводять до набряків рогівки, коли рідина з внутрішньої частини ока проникає в рогівку і скупчується всередині неї. Цей феномен зафіксований у пацієнтів з кератоконусом — дегенеративним захворюванням очей, при якому рогівка приймає конічну форму.

Шар Дюа додається до п'яти вже відомих шарів рогівки: рогівкового епітелію в передній частині, за яким слідує шар Боумана, строма рогівки, десцеметова оболонка і рогівковий ендотелій в задній частині.

Дюа і його колеги виявили новий шар між стромою і десцеметовою оболонкою завдяки трансплантації рогівки і трансплантанта на очах, відведених для наукових досліджень. Вони упорскували крихітні бульбашки повітря, щоб розділити різні шари рогівки і досліджували кожен з них за допомогою електронного мікроскопа.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dua, H. S.; Faraj, L. A.; Said, D. G.; Gray, T.; Lowe, J. (2013). Human Corneal Anatomy Redefined: A Novel Pre-Descemet's Layer (Dua's Layer). Ophthalmology. doi:10.1016/j.ophtha.2013.01.018.

Посилання[ред. | ред. код]