Швантезія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Швантезія
Schwantesia borcherdsii
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Дводольні (Dicotyledoneae)
Порядок: Гвоздикоцвіті (Caryophyllales)
Родина: Аїзові (Aizoaceae)
Рід: Швантезія (Schwantesia)
Dinter (1927)
Види

Schwantesia acutipetala
Schwantesia borcherdsii
Schwantesia constanceae
Schwantesia herrei
Schwantesia loeschiana
Schwantesia marlothii
Schwantesia pillansii
Schwantesia ruedebuschii
Schwantesia speciosa
Schwantesia succumbens
Schwantesia triebneri

Посилання
Вікісховище: Schwantesia
Віківиди: Schwantesia
EOL: 5170489
IPNI: 16345-1

Швантезія (Schwantesia Dinter) — рід багаторічних високосукулентних рослин з родини їзових.

Етимлогія[ред. | ред. код]

Рід був описаний ботаніком Куртом Дінтером в 1927 році та названий на честь німецького ботаніка, професора Густава Швантеза, який зробив великий внесок у систематику родини Аізоонових.

Поширення[ред. | ред. код]

За різними класифікаціями існує від 10 до 20 видів цих рослин, які поширені від Намібії (на південний схід від Luderitz) на півночі до Бушменленда в Капській провінції ПАР по обох берегах нижньої течії річки Оранж.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Багаторічні високосукулентні рослини. Стебла дуже вкорочені, до 1 см у діаметрі, з віком утворюють дернини. Листки зібрані в розетку із 2 — 4 пар, розміщених навхрест. Листкові пластинки — м'ясисті, завдовжки 2,5 — 5 см, завширшки 0,5 — 1,7 см, блакитнувато-сірі або блакитнувато-зелені, в деяких видів — з червоними цятками чи плямами, гладенькі, іноді опушені. Верхня сторона листків — плоска, нижня — з кілем, верхівка загострена, заокруглена або тупа. Край листкової пластинки та кіль — суцільні або зубчасті, на сонці червоніють. Квітки — одиночні, завдовжки 1 — 2,5 см та 2,5 — 5,5 см у діаметрі, жовті, золотисто-жовті, рідше оранжеві.

Охорона у природі[ред. | ред. код]

Schwantesia constanceae занесена до Червоного Списку Міжнародного Союзу Охорони Природи, де має статус «Уразливі види»[1].

Догляд та утримання[ред. | ред. код]

Світлолюбні рослини, розміщують їх на найсвітлішому місці. Взимку утримують сухо при температурі 10 — 12 °C. З квітня по жовтень, у період росту рослин, поливають помірно. Ґрунт: суміш листової землі та піску з додаванням комочків глини.

Розмножують насінням, стебловими живцями. Вирощування з насіння не викликає особливих ускладнень, перший рік сіянці нагадують сходи літопсів, ростуть повільно, на другий рік зростання прискорюється, утворюються справжні листи, на третій рік рослина може зацвісти.

Використовують для колекцій.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Zimmermann NFA. 1996 The genus Schwantesia Dinter. Cact. Succ. J. (USA) 68. (5): 257—266 (1996) — illus., col. illus. Icones, Maps, Anatomy and morphology, Keys. Geog=5 (, 199604204). (англ.)
  • H.E.K Hartmann (ed.). Illustrated Handbook of Succulent Plants: Aizoaceae, vol. 2 (F-Z). Berlin: Springer-Verlag, 2002. ISBN 3540417230. (англ.)
  • E. J. van Jaarsveld & U. de Villiers Pienaar. Вігі (Мезембріантемові), перлини Вельду = Vygies, Gems of the Veld. — Venegono Superiore (Венегоно-Суперіоре) : Cactus & Co. libri, 2000. — С. 192-193. — ISBN 88-900511-0-8 (італ.), (англ.).

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]