Шведський інститут космічної фізики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шведський інститут космічної фізики
Вхід до інституту
Вхід до інституту
Вхід до інституту
Основні дані
Засновано 1957
Розташування Кіруна[1]
Країна  Швеція[1]
Штаб-квартира Кіруна
Тип Урядова установа Швеціїd[1] і науково-дослідний інститут
Материнська
організація
Міністерство освіти і науки Швеції[2]
Вебсторінка irf.se/en/
Мапа
Мапа
Головна будівля інституту

Шведський інститут космічної фізики (швед. Institutet för rymdfysik, або IRF) — державний науково-дослідний інститут в Швеції. Головний офіс розміщений у Кіруні, також є підрозділи в Умео, Упсалі та Лунді. Інститут проводить дослідження оксмічної та навколоземної плазми, зокрема, вивчаючи космічну погоду, полярне сяйво, іоносферу та магнітосферу Землі та інших небесних тіл. Інститут бере участь у створенні інстументів, які працюють на висотних повітряних кулях, метеорологічних ракетах і космічних апаратах.

Організація[ред. | ред. код]

Штаб-квартира Інституту космічної фізики розташована в Лапландії, в місті Кіруна. Сфера відповідальності інституту також охоплює роботу, виконану в університетах Умео, Упсали і Лунда. Інституту підпорядковані обсерваторія Люкселе та інфразвукову вимірювальну станцію в Ємтоні в комуні Лулео. В інституті працює близько сотні співробітників.

Історія[ред. | ред. код]

Інститут заснувала Шведська королівська академія наук в 1957 році як Кірунську геофізичну обсерваторію. У 1973 році ця обсерваторія під назвою Кірунський геофізичний інститут стала урядовою установою[3][4], підпорядкованою Міністерству освіти Швеції.

В Упсалі космічні дослідження розпочалася в 1952 році, коли була створена Упсальська іоносферна обсерваторія станція при Шведському дослідницькому центрі оборони. У 1976 році обсерваторію приєднали до Інституту космічної фізики.

Обсерваторія Люкселе створена в 1957 році під егідою дослідницького центру оборони і приєднана до інституту в 1970 році[5].

Директори[ред. | ред. код]

Діяльність[ред. | ред. код]

Дослідження інституту зосереджені на таких темах:

Наукові прилади на супутниках і космічних апаратах[ред. | ред. код]

На цьому художньому зображенні апарата Кассіні в системі Сатурна видно зонд Ленгмюра, розроблений Інститутом космічної фізики (маленька паличка з кулькою на кінці в нижній лівій частині космічного апарата, ліворуч від великої параболічної антени).

Інститут розробляє наукові прилади на борту космічних апаратів. Він брав участь у розробці трьох інструментів японсько-європейського космічного зонда BepiColombo до Меркурія, інструменту PEP європейського космічного зонда JUICE до Юпітера та близько тридцяти інших інструментів[10]. Інститут також виконує дослідження за допомогою метеорологічних ракет та аеростатів, використовуючи близькість до стартової бази Есрейндж, розташованої поблизу Кіруни[11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Public register of government agencies in Sweden
  2. https://www.statskontoret.se/contentassets/73dfde44d5bc4cffaace77dd47226c69/arsarbetskrafter-i-staten-oppna-data_webben.xlsx
  3. Kungl. Maj: ts proposition angående Vetenskapsakademins och dess institutioners framtida ställning och verksamhet m.m, 1973:59
  4. Шаблон:Bokref
  5. The Swedish Institute of Space Physics, IRF (англ.). Institut suédois de physique spatiale. Процитовано 19 février 2017.
  6. Polar Atmospheric Research (англ.). Institut suédois de physique spatiale. Архів оригіналу за 31 липня 2017. Процитовано 19 février 2017.
  7. Solar Terrestrial Physics (англ.). Institut suédois de physique spatiale. Архів оригіналу за 20 лютого 2017. Процитовано 19 février 2017.
  8. Solar System Physics and Space Technology (англ.). Institut suédois de physique spatiale. Архів оригіналу за 1 лютого 2017. Процитовано 19 février 2017.
  9. Space Plasma Physics (англ.). Institut suédois de physique spatiale. Архів оригіналу за 20 лютого 2017. Процитовано 19 février 2017.
  10. [Projects=Satellite_sp_projects_sp_at_sp_IRF-K Solar System Physics and Space Technology] (англ.). Institut suédois de physique spatiale. Процитовано 19 février 2017.
  11. Kiruna – Sveriges rymdshuvudstad (швед.). Процитовано 21 février 2017.

Посилання[ред. | ред. код]