Шеверницький В'ячеслав Вікторович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
В'ячеслав Вікторович Шеверницький
Народився 1895
Помер 1964
Заклад Інституті електрозварювання
Науковий ступінь кандидат технічних наук
Науковий керівник Патон Євген Оскарович

В'ячеслав Вікторович Шеверницький (1895–1964) — один з найстаріших вчених-зварювальників, видатний фахівець в галузі міцності зварювальних конструкцій, соратник і учень академіка Є. О. Патона. Більше тридцяти років плідно працював в Інституті електрозварювання.

Біографія[ред. | ред. код]

Більшість свого життя жив та працював у Києві. В 1931 р він проводить свої перші досліди з вишукування раціональних зварювальних вузлів і визначенню впливу різних чинників на міцність з'єднань. З тих пір цей напрям досліджень тісно пов'язаний з ім'ям В'ячеслава Вікторовича Шеверницького. Він виконав велику кількість робіт, з яких близько вісімдесяти опубліковано в пресі.

Багато сил В'ячеслав Вікторович віддавав вихованню молодих інженерів в Київському політехнічному та Інженерно-будівельному інститутах. Молодим науковцям він щедро передавав свій досвід і знання, під його керівництвом успішно захищено велике число дисертацій. Напередодні другої світової війни В. В. Шеверницький був заступником директора Інституту електрозварювання з наукової частини.

В часі нацистської окупації — виконувач обов'язків директора Інституту електрозварювання, виконувач обов'язків вченого секретаря, старший науковий співробітник Інституту будівельної механіки.

Після закінчення Нацистсько-радянської війни він очолював відділ металознавства і флюсів, а з 1948 р — відділ міцності зварювальних конструкцій.

Член Всесоюзного товариства політкаторжан та поселенців у засланні. За інформацією історика Олексія Шаповалова (м. Миколаїв) В. В. Шеверницький провів у тюрмі / на каторзі (достеменно не відомо) два роки чотири місяці. Був звільнений з Миколаївської каторжної тюрми. Цей факт випливає з посвідчення від 5 березня 1917 р., яке видав начальник тюрми.

Дослідницька робота[ред. | ред. код]

У дослідницькій роботі В. В. Шеверницький вирішував питання зварювання металів . Під його керівництвом було вирішено багато питань цієї складної проблеми, що сприяло обґрунтованого застосування зварювання у відповідальних конструкцій, що працюють при низьких температурах. За його активної участі створені проекти і виготовлений ряд зварених пролітних залізно-дорожніх споруд, автодорожніх мостів, починаючи від перших дослідних і закінчуючи найбільшим мостом ім. Є. О. Патона через р. Дніпро.

Джерела[ред. | ред. код]