Шлей Василь Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Василь Сергійович Шлей
 Капітан
Загальна інформація
Народження 4 червня 1992(1992-06-04)
Хотин, Хотинський район, Чернівецька область, Україна
Смерть 17 липня 2022(2022-07-17) (30 років)
Донецька область
(артилерійський обстріл)
Громадянство Україна Україна
Псевдо «Вєтєр»
Військова служба
Роки служби 2014—2022
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  ДШВ
Формування
Війни / битви

Війна на сході України

Бої за Луганський айропорт, Дебальцево, битва за Бахмут
Нагороди та відзнаки
Орден Богдана Хмельницького II ступеня (Україна) Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)
Медаль «За військову службу Україні»
Медаль «За військову службу Україні»

Васи́ль Сергі́йович Шле́й (позивний «Вєтєр»; 4 червня 1992, Хотин — 17 липня 2022) — капітан Збройних сил України, учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Василь народився у місті Хотин Чернівецької області. Після 8 класів місцевої школи вступив до Кам‘янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. У 2013 році закінчив четвертий курс Кам‘янець-Подільський державний аграрно-технічний університет, та продовжував навчатись на п'ятому курсі за спеціальністю — екологія навколишнього середовища по державному замовленню.

У квітні 2014 року Василь вирішив стати на захист рідної держави. Будучи студентом денної форми (навчався на держ.замовленні) в кам-подільскому дату та уклав контракт на військову службу у лавах 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ. Спочатку був заступником командира роти з матеріально психологічного забезпечення, пізніше виконував обов‘язки командира роти. За 8 років служби чоловік неодноразово був відзначений нагородами, зокрема, медаллю «За військову службу Україні» у 2015 році та орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня у 2019-му.

У 2015 році Василь познайомився із санінструкторкою Мар'яною. Між ними виникла симпатія. У 2016-му закохані одружилися, а через рік у них народився первісток. Проживав в місті Чернівці[1].

Під час повномасштабної війни Василь продовжував захищати Україну у лавах рідної бригади на посаді начальника бойової підготовки.

Загинув 17 липня 2022 року на Донеччині. Життя офіцера обірвалося під час мінометного обстрілу біля села Верхньокам'янське.

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

  • Указом Президента України № 366/2015 від 27 червня 2015 року за «особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» молодший лейтенант Василь Шлей нагороджений медаллю «За військову службу Україні»[2]
  • Указом Президента України № 741/2019 від 10 жовтня 2019 року за «особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» орденом Богдана Хмельницького III ступеня[3]
  • указом Президента № 599 від 28 вересня 2023 року нагороджено орденом Богдана Хмельницького 2 ступеня (посмертно)[4]

Примітки[ред. | ред. код]