Шмельцовна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шмельцовна
Šmelcovna
—  Поселення  —
Шмельцовна
Вид Шмельцовна
Вид Шмельцовна
Координати: 49°16′02″ пн. ш. 16°21′11″ сх. д. / 49.26722° пн. ш. 16.35306° сх. д. / 49.26722; 16.35306
Країна Чехія
Край Південноморавський
Округ Брно-околиця
Часовий пояс CET (UTC+1)
 - Літній час CEST (UTC+2)
Шмельцовна. Карта розташування: Чехія
Шмельцовна
Шмельцовна
Мапа

Шмельцовна (чеськ. Šmelcovna) — поселення, розташоване в долині ріки Білий потік (чеськ. Bílý potok) у кадастровому кварталі муніципалітета Явурек; є його основною житловою одиницею. На протилежному березі Білого потоку знаходиться кадастрова межа з муніципалітетом Маршов. Шмельцовна лежить на Кржижановському нагір'ї у 25 кілометрах на північний захід від міста Брно.

Назва поселення походить від німецького «schmelzen», що означає «плавити». У Шмельцовні знаходяться заклади з переробки металу, що функціонували у 17221850; на їх основі була утворена «Веверська гута» (чеськ. Veverská huť), власник якої мешкав у замку Вевержі. З місцевої залізної руди виплавлялося залізо; після закриття установ з виплавки та переробки заліза руду возили на металургічні заклади у розташованих неподалік Заставці та Степановичах[en], що працювали на коксі. В околицях Шмельцовни й сьогодні збереглися штольні та залишки давніх металургічних закладів.

Нині у селі знаходиться декілька садиб та велика кількість хат, каплиця Божої Матері, побудована у 1905. Визнаним центром місцевого життя є таверна «У Чадіку» (чеськ. U Čadíků).

У долині Білого потоку на території Шмельцовни росте мох Schistostega osmundacea, який під час темряви випромінює смарагдове зелене світло.

Винесення Марени у Шмельцовні[ред. | ред. код]

Шмельцовна має популярність серед піших та велотуристів. Починаючи з 1902 тут кожної першої весняної неділі відзначається винесення Марени, в ході якого опудало Марени кидають у Білий потік. Традицію започаткувала туристична спілка «NOHA» (Брно), у 19121933 у святкуванні брав участь і поет Петр Безруч. У 1968 на честь цього біля дороги на Явурек була відкрита пам'ятна дошка.

Більша частина відвідувачів свята винесення Марени приходить пішки по спеціально визначених туристичних маршрутах з Явурку, Маршова або долиною Білого потоку з Веверської Бітишки.

Посилання[ред. | ред. код]