Магарша

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Магарша
Народився 1555[1][2][…]
Краків, Королівство Польське або Познань, Великопольська провінція, Корона Королівства Польського
Помер 1631[1][2][…]
Острог, Волинське воєводство, Малопольська провінція, Корона Королівства Польського, Річ Посполита
Поховання Острог
Діяльність рабин
Alma mater Ягеллонський університет
Конфесія юдаїзм
Родичі Moses ben Isaac Bonemsd

Шмуель Еліезер бен Єгуда ГаЛеві Ейдельс (івр. שמואל אליעזר הלוי איידלס‎) відомий як Магарша (івр. מַהֲרְשַׁ׳׳א‎ акронім від івр. מורנו הרב רבי שמואל איידלש‎, Морейну га-рав рабі Шмуель Ейдельс, «Наш великий вчитель рабин Шмуель Ейдельс»; 1555, Краків — 1632, Острог) — рабин, освітній і культурний діяч, коментатор Талмуду.

Біографія[ред. | ред. код]

Шмуель Едельс народився в Познані (або в Кракові[4]) у 1555 , де закінчив гімназію та Ягеллонський університет. Володів широкими знаннями з філософії та астрології. З раннього дитинства вивчав Талмуд та коментарі до нього, брав участь у створенні єшиви (єврейського навчального закладу) в Кракові та викладав філософію.

Могила Шмуеля Едельса

В 1592 р. переїхав у Холм рабином, а 1594 р. призначається головним рабином Любліна і ректором місцевої школи рабинів. У 1599 р. переїхав до Острога, де отримав посаду головного рабина та був обраний ректором школи рабинів при Острозькій головній синагозі. Вона стала провідною в Європі, а її ректор — лідером талмудистів. За ініціативою Едельса в Острозі була заснована друкарня, яка успішно працювала понад 200 років та була закрита в 1832 у зв'язку з тим, що там друкувались матеріали польських повстанців. За свої кошти Едельс в 1611—1612 роках відремонтував синагогу та прибудував до неї жіноче відділення (бабинець), що перетворило синагогу на найбільшу на Волині. Протягом багатьох століть найбільша синагога Острога носить ім'я Едельса.

Помер в Острозі 1632 року та був похований на місцевому єврейському кладовищі у спеціально побудованому пантеоні.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]