Шосе 2 (Альберта)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шосе 2

Альбертське шосе 2 — поблизу Клейрсгольма, Альберта.
Загальні дані
Країна  Канада
Мережа provincial highways in Albertad
Номер 2
Довжина 1273 км
Міста Калгарі, Ердрі, Ред-Дір, Лакомб, Ледюк, Едмонтон, Сент-Альберт
OpenStreetMap r8716062  ·R

CMNS: Шосе 2 у Вікісховищі

Шосе провінції Альберта № 2, яку зазвичай називають шосе 2 або Шосе Королеви Єлизавети II[a] — головна магістраль в Альберті, яка простягається від кордону Канади та Сполучених Штатів через Калгарі та Едмонтон до Гранд-Прері. Пролягає переважно з півночі на південь приблизно протягом 1273 км. Це найдовше та найзавантажене шосе в провінції, що пропускає понад 170 000 автомобілів на день поблизу центру Калгарі. Ділянка Форт Маклеод — Едмонтон утворює частину коридору CANAMEX[en], який з’єднує Аляску з Мексикою. Більш ніж половина Альберти 4 мільйони жителів живуть у коридорі Калгарі–Едмонтон, створеному шосе 2.

Автошлях США 89 в'їжджає в Альберту з Монтани і стає шосе 2, двосмугова дорога, яка проходить через передгір’я південної Альберти до форту Маклеод, де перетинається з шосе 3 і стає розділеним. У Калгарі маршрут пролягає жвавою автострадою під назвою Deerfoot Trail, яка продовжується до центру Альберти під назвою шосе Королеви Єлизавети II, в обхід Ред-Дір. В Едмонтоні воно ненадовго збігається з ділянками автомагістралей 216 і 16 до розрізу Сент-Альберт та повертаючись до двох смуг на шляху до Атабаски. Далі шосе вигинається на північний захід вздовж південного берега Малого Невільницького озера як Північний Лісовий і Водний шлях до Хай-Прері, перш ніж повернути на північ до Піс-Рівер, на захід до Ферв’ю і, нарешті, на південь до Гранд-Прері, де закінчується шосе 43.

Опис маршруту[ред. | ред. код]

Біля Де-Вінтона шосе 2A розгалужується на південний захід у бік спальної громади Окотокс, Альберта, з’єднуючи його з Калгарі.

Шосе 2 є основним маршрутом у Національній системі автомобільних доріг Канади. Обмеження швидкості на більшості ділянок шосе між Форт Маклеод і Морінвіль становить 110 км/год (68 миль/год), а в міських районах, наприклад через Клерсхольм, Нантон, Калгарі та Едмонтон, вона коливається від 50 км/год (31 миль/год) до 110 км/год (68 миль/год). Взимку на ділянці шосе між Калгарі та Едмонтоном часто трапляються аварії, оскільки погода може швидко змінюватися, а водії недооцінюють умови, через що екстрені служби намагаються реагувати[1]. Як головний під’їзд з півночі на південь в Альберті, шосе 2 є кращим шляхом коридору CANAMEX[2]. Між фортом Маклеод і Едмонтоном шосе 2 має не менше чотирьох смуг руху і в основному є автострадою між Окотоксом і Едмонтоном, з удосконаленнями, щоб усунути перехрестя, які залишилися.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kozicka, Patricia (28 листопада 2014). Officers 'overwhelmed' by QEII crashes; travel on Alberta highways still not recommended. Global News. Архів оригіналу за 17 лютого 2016. Процитовано 5 листопада 2016. Eaten said two main problems he sees on the roads are people going too fast and following too close. He also believes winter tires are crucial in this kind of weather.
  2. Government of Alberta—CANAMEX Trade corridor. Архів оригіналу за 19 липня 2006. Процитовано 22 червня 2006.


Помилка цитування: Теги <ref> існують для групи під назвою «lower-alpha», але не знайдено відповідного тегу <references group="lower-alpha"/>