Пам'ятник щасливому сажотрусу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пам'ятник щасливому сажотрусу
Пам'ятник щасливому сажотрусу в Мукачеві

48°26′29″ пн. ш. 22°43′11″ сх. д. / 48.44139° пн. ш. 22.71972° сх. д. / 48.44139; 22.71972Координати: 48°26′29″ пн. ш. 22°43′11″ сх. д. / 48.44139° пн. ш. 22.71972° сх. д. / 48.44139; 22.71972
Тип пам'ятник
Країна  Україна
Розташування Мукачево
Автор проєкту Бровді Іван Васильович
Скульптор Бровді Іван Васильович
Матеріал бронза
Висота 2 метри
Засновано 12 червня 2010
Встановлено 12 червня 2010 року
Пам'ятник щасливому сажотрусу. Карта розташування: Україна
Пам'ятник щасливому сажотрусу
Пам'ятник щасливому сажотрусу (Україна)
Мапа

CMNS: Пам'ятник щасливому сажотрусу у Вікісховищі

Пам'ятник Щасливому Сажотрусу — пам'ятник сажотрусу Берталону Товту, встановлений у Мукачеві 12 червня 2010 року на центральній площі міста. Скульптуру створено та вилито з бронзи місцевим митцем Іваном Бровді. Інша назва пам'ятника — «Берталон-бачі — щасливий коминар».

Історія[ред. | ред. код]

Ініціатором встановлення скульптури та меценатом проєкту виступив Почесний громадянин міста Мукачева Віктор Балога[1], на замовлення якого[2] скульптор Іван Бровді й зайнявся розробкою пам'ятника.

Це була ідея Балоги — він подзвонив якось о 7-й ранку і каже: “Діду, ти де? Їдь у Мукачево, треба зробити коминаря!” А я тоді аж по лобі себе стукнув: як це мені раніше в голову не прийшло? У мене над ліжком у дитинстві висів килимок із вишитим коминарем, ще й із надписом угорською — там ішлося про те, що я, мовляв, чорний чоловік, роблю чорну роботу, аби вам добре спалося в теплих домівках. Але я собі одразу подумав, що робитиму не просто коминаря. Згадав Берталона — це такий типаж, якого раз у житті стрінеш — не забудеш! Я з ним знайомий давно, його ЖРЕР був колись коло моєї майстерні. Я його знайшов у місті, пофотографував — зверху, знизу, в профіль, в анфас; нащо, звісно, не сказав йому, — і пішов працювати. А коли вже було відкриття пам'ятника, турбувався, аби Берталон свідомість не втратив. То звісно, був сюрприз ще той! Берті-бачі дуже хвилювався.[3]

Прототипом бронзової фігури став реальний сажотрус Берталон Товт, що працював у мукачівському ЖРЕПі № 3 протягом більш ніж 50 років. Цікаво, що пам'ятник було встановлено за життя Берталона Товта, який був присутнім на відкритті[1].

Майстер з Мукачево, Берталоно Берталонович Товт, зазначив 45-річчя роботи
Майстер з Мукачево, Берталоно Берталонович Товт, зазначив 45-річчя роботи

Берталоно Берталонович Товт, за походженням мадяр, народився 27 липня 1949 року у селі Косино, Мукачівського району Закарпатської області. Спочатку працював на берегівському РЕМ-заводі слюсарем. Після подружжя переїхав у місто Мукачево. У селі роботи не було і тесть покликав його в місто. Тесть й брат дружини були сажотрусами. В місті Мукачево став працювати сажотрусом.[4][5]

Майстер згадує що під час його молодості сажотруси обходили кожен квартал і чистили усі будинки.

Після чищення я виходив як негр", - сміється Берті Бачі. - А сміття вивозили по 10-15 тачок. Дружина звикла що вдома я по декілька годин у ванні мився. Тепер ми працюємо лише за замовленнями, але й іноді доводиться чистити димарі в цілолму будинку.

Дядя Берті (угорською Берті Бачі), так називають його місцеві жителі. Вдома та з друзями спілкується лише угорською мовою. Берталон Товт не лише "Щасливий Сажотрус", а ще й щасливий батько двох дітей і дідусь трьох онуків. Протягом 40 років мав 7 учнів. Зараз залишився працювати лише один з-за тяжких й складних умов праці.[6][7]

Відповідно рішенню від 23.07.2020 р., прийнятого на сесії Мукачівської міської ради, Берталону Берталоновичу Товту було надано звання «Почесного громадянина Мукачева».[8]

Скульптуру було встановлено 12 червня 2010 року прямо на бруківці біля фонтану, навпроти мукачівського Будинку культури.

Спадає на бруківку біле полотнище і перед захопленим глядачем постає вилитий у бронзі майже двохметрового зросту Коминар, прообразом, якого став відомий усьому Мукачеву сажотрус Берталон Берталонович Товт, або як з любов’ю називає його не одне покоління мукачівців - Берті-бачі. Він, герой мистецького витвору, схвильований, хоча присутність запрошених на свято побратимів по професії, здається трохи заспокоює і додає йому впевненості.[9]

Пам'ятник являє собою постать сажотруса зі спеціальними мотузками через плече, що дивиться в небо з мрією про краще майбутнє. Мукачева і країни в цілому. Місцеві жителі зазначають, що не вистачає йому лише велосипеда, на якому всі звикли бачити Берталона Товта. Велосипедові коминаря майже 30 років, він дуже його любить, про новий навіть ніколи не думав. Натомість у скульптурній композиції присутній кіт, що супроводжує сажотруса.[10]

Про встановлення скульптури у центрі міста Берталон Товт знав заздалегідь. З цього привиду мав бесіду з міським головою Золтаном Ленд’єлом. Ніколи не був проти, й не заперечує сьогодні. Каже, що "Щасливий Сажотрус" йому "не заважає". На церемонії відкриття, окрім самого Товта та автора скульптури, були присутні Віктор Балога та мер Мукачево Золтан Ленд'єл. За словами останнього, пам'ятник може претендувати на те, аби стати новим символом міста, а якщо пощастить, то й зрівнятися у популярності з Русалонькою з Копенгагена чи Пісяючим хлопчиком з Брюсселю[11]. Продовжив урочисту частину театралізований виступ, під час якого було висвітлено факт першої появи коминаря у Мукачево.

Кожен охочий може потерти ґудзик на одязі сажотруса, що за повір'ям неодмінно має принести успіх та посприяти у здійсненні бажань. Не оминають увагою й кота — його теж полюбляють на вдачу погладити по спинці, особливо діти. Інколи невідомі шанувальники навіть дарують коминяреві квіти, а дитяча письменниця Галина Малик присвятила йому вірш, який було зачитано під час суспільного миття пам'ятника у жовтні 2010 року[12][13]. У рамках всеукраїнського проєкту «Поділіться любов'ю до України»[14] пам'ятник сажотрусу було внесено до десятки найоригінальніших скульптур країни.

Парад сажотрусів[ред. | ред. код]

mini
mini

З 2016 р. у Мукачеві щорічно проводиться Парад сажотрусів. Дата проведення незмінна рік у рік – це 27 липня – день народження Берталона Товта. На святкування приїжджають його колеги зі Львова, Угорщини, Естонії та інших міст. У 2022 році Берталон Товт святкуватиме своє 73-річчя.[15][16][17][18][19][20][21][22]

Інші пам'ятки Мукачево докладніше: Пам'ятники Мукачева

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б У Мукачеві відкрили прижиттєвий пам’ятник сажотрусу (укр.) . www.mukachevo.net. 12 червня 2010. Архів оригіналу за 22 серпня 2013. Процитовано 13 листопада 2012.
  2. Мукачівський Сажотрус не виходить з моди вже 2 роки (укр.) . zakarpatpost.net. 14 червня 2012. Архів оригіналу за 22 серпня 2013. Процитовано 13 листопада 2012.
  3. Іван Бровді, скульптор, народний художник Інтерв'ю
  4. Именинник, 69-летний местный трубочист Бертолон Товта, справа, раздает пуговицы с торта во время 3-го Парада трубочистов в Мукачево (Закарпатская обл. ), 27 июля 2018 г. Фото Немеш Янош / УНИАН
  5. Мукачівський сажотрус Берталон Товт відсвяткував 71-річчя
  6. Единственный в мире трубочист Берталон Товт: «Жена привыкла, что дома после работы я по несколько часов в ванне мылся» (фото)
  7. Щасливий Сажотрус Берталон Товт: 20 фактів про міського персонажа Мукачева
  8. Сажотрус Берті-бачі став почесним громадянином Мукачева (ФОТО)
  9. Пам’ятник коминарю: шлях від задуму до втілення (ФОТО)[недоступне посилання]
  10. Віктор Балога розповів історію появи у центрі Мукачева Щасливого Сажотруса (укр.) . www.mukachevo.net. 23 вересня 2012. Архів оригіналу за 22 серпня 2013. Процитовано 13 листопада 2012.
  11. У Мукачеві відкрили пам'ятник коминареві (укр.) . zakarpattya.net.ua. 14 червня 2010. Архів оригіналу за 25 серпня 2013. Процитовано 13 листопада 2012.
  12. Мукачеве «запрограмували» на чистоту (укр.) . mukachevo.net. Архів оригіналу за 22 серпня 2013. Процитовано 13 листопада 2012.
  13. Вірш про сажотруса у виконанні хлопчика (відео) (укр.) . youtube.com. Процитовано 13 листопада 2012.
  14. Мукачівський Сажотрус потрапив у десятку найоригінальніших скульптур України (укр.) . chas-z.com.ua. Архів оригіналу за 22 серпня 2013. Процитовано 13 листопада 2012.
  15. Фоторепортаж В Мукачево состоялся Парад трубочистов
  16. Укринформ Четвертый парад трубочистов Мукачево
  17. Видео дня: В Мукачево провели "парад трубочистов"
  18. Парад трубочистов в Мукачево
  19. Участники Парада трубочистов Участники 3-го Парада трубочистов проходят по улицам Мукачево (Закарпатская обл. ), 27 июля 2018 г.
  20. Инсталляция из инструментов и пиджака трубочиста во время 3-го Парада трубочистов в Мукачево (Закарпатская обл. ), 27 июля 2018 г.
  21. Парад трубочистов в Мукачево будет международным и велосипедным
  22. Парад трубочистов в Мукачево

Посилання[ред. | ред. код]

Парад сажотрусів відбувся сьогодні в Мукачеві