Щедрик – колядка дзвонів (набір монет)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Щедрик — колядка дзвонів
Україна Україна
Номінал 10 гривень кожна
Маса 93.3 (разом), 31,1 г
Гурт гладкий
Метал срібло 999 проби
Роки карбування 2023
Аверс
Аверс
Реверс
Реверс

Набір із трьох срібних монет «Щедрик — колядка дзвонів» — набір ювілейних монет зі срібла номіналом 10 гривень кожна, випущений Національним банком України. Монети присвячені 100-річному ювілею першого виконання всесвітньовідомого «Щедрика» в обробці Миколи Леонтовича у найпрестижнішому залі Нью-Йорка — Карнеґі-холі 5 жовтня 1922 року[1].

Уперше в українській нумізматиці монети виготовили у формі дзвоника. На створення такого дизайну вплинули мелодія «Щедрика», яка схожа на передзвін, та всесвітньовідома назва її американської версії — «Carol of the Bells» (Колядка дзвонів)[2].

За словами голови Національного банку України Андрія Пишного, синергія української та американської культур сприяла народженню твору, який став символом Різдва в усьому світі[2].

Випуск набору анонсували 2021 року і планували викарбувати наступного[3]. Однак внаслідок російського вторгнення в Україну 2022 року плани відкоригували. Набір презентували 21 грудня 2023 року. В урочистостях взяли участь голова НБУ Андрій Пишний і заступник Голови Місії США в Україні Роберт Нідем[2].

Монети викарбувані у серії «Українська спадщина»[1].

Опис монети та характеристики[ред. | ред. код]

Номінал грн. Метал Маса, г Якість
виготовлення
Гурт Тираж, штук
10 срібло
999 проби
31,1 спеціальний
анциркулейтед
гладкий 5 000

Аверс[ред. | ред. код]

На аверсі монет розміщено: малий Державний Герб України, напис УКРАЇНА, рік карбування 2023, номінал 10 та графічний знак гривні «₴», маса кожної монети в чистоті, позначення металу та його проби Ag 999 / 31,1.

На лівій монеті внизу викарбувано рядок із щедрівки: «Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка», а вгорі — «ТРІУМФ „ЩЕДРИКА“». На правій — теж саме англійською мовою: «Shchedryk, shchedryk, shchedrivochka, swallow has flown in from afar» та «TRIUMPHANT CAROL OF THE BELLS». У центрі двох монет зображено збірні композиції янголів як символу чистоти і сили, Божої допомоги, захисту та світлого свята Різдва.

На центральній монеті зображені вертеп і різдвяна зірка з локальною позолотою — культурний феномен із глибокими історичними українськими традиціями[1].

Реверс[ред. | ред. код]

На реверсі двох монет зображено з використанням локальної позолоти тло із дзвониками, що символізує наповнення простору звуками мелодії щедрівки. На лівій монеті з використанням тамподруку нанесені прапор України і композиція з історичних споруд Києва, а на правій — обриси Нью-Йорка і прапор США.

На центральній монеті зображено стилізовану композицію виконання «Щедрика» хором під керуванням диригента Олександра Кошиця в Карнеґі-холі (США), вгорі — силует ластівки; внизу — ноти мелодії.

Легенда: «ПЕРШЕ ВИКОНАННЯ „ЩЕДРИКА“ У КАРНЕҐІ-ХОЛІ ПІД ОРУДОЮ / ДИРИГЕНТА ОЛЕКСАНДРА КОШИЦЯ / 1922»[1].

Автори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Щедрик – колядка дзвонів. Сайт НБУ. 21 грудня 2023. Архів оригіналу за 22 грудня 2023. Процитовано 22 грудня 2023.
  2. а б в "Щедрик – колядка дзвонів": НБУ презентував набір пам’ятних монет, присвячених музичному символу Різдва. Сайт НБУ. 21 грудня 2023. Архів оригіналу за 22 грудня 2023. Процитовано 22 грудня 2023.
  3. План випуску пам'ятних монет України на 2022 рік. 21 грудня 2023. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 22 грудня 2023.