Доценко Юрій Тимофійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Юрій Доценко)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Доценко Юрій Тимофійович
Народився 19 вересня 1954(1954-09-19) (69 років)
Малотаранівка
Діяльність журналіст
Alma mater ДонНУ

Ю́рій Тимофі́йович Доце́нко (*19 вересня 1954, Малотаранівка) — український поет, член Національної спілки письменників України з 1991.

Працює журналістом.

Автор збірок віршів «Свято чебрецеве», «Дерев мотив глибинний», «Золотий апостроф», «Осінні багаття», «Переступний вік», багатьох публікацій у колективних збірниках.[1]

З творчої біографії[ред. | ред. код]

Народився 19 вересня 1954 року в селі Малотараніці, що поблизу Краматорська на Донеччині, в сім'ї робітників. Після школи вступив до Донецького державного університету на українське відділення філологічного факультету. Після завершення навчання служив в армії на Далекому Сході, викладав рідну мову та літературу в школах Донеччини та Запоріжжя. З 1978 року — на журналістській роботі.

  • Перша збірка віршів «Літо чебрецеве» побачила світ у видавництві «Донбас» 1984 року. Теплу передмову до неї написав відомий український поет, лауреат Шевченківської премії Леонід Талалай.
  • Від першої до другої збірки Юрія Доценка пролягла відстань у довгі і важкі десять років. Книжку «Дерев мотив глибинний» видало творче об'єднання «Лад» за сприяння відомого поета і прозаїка Петра Бондарчука.
  • Третю збірку «Золотий апостроф» випустив у 1998 році Український культурологічний центр м. Донецька.
  • Опісля вийшла у світ четверта книжка вибраних поезій «Осінні багаття».
  • П'ята збірка «Вереснева паморозь» побачила світ у 2007 р. в Українському культурологічному центрі.
  • Шоста збірка поезій «Переступний вік» вийшла друком у 2012 році.

Поетичні добірки Юрія Доценка друкувалися у багатьох колективних збірках («Крона», «Земле рідна, колискова», «Донеччино моя!» та інших), у всеукраїнських газетах та журналах («Літературна Україна», «Голос України», «Літературний Львів», «Україна молода», «Донеччина», «Виробник України», «Донбас», «Березіль»). У перекладі російською мовою — в московському альманасі «Истоки». Юрій Доценко також пише вірші для дітей, займається перекладом.

Член оргкомітету Всеукраїнського Товариства сприяння відродженню літературних музеїв М.Коцюбинського в Криму[2].

Премії та відзнаки[ред. | ред. код]

Доценко Юрій Тимофійович — лауреат літературної премії імені Володимира Сосюри Донецького обласного фонду культури, обласної літературної премії імені Григорія Кривди.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Юрій Доценко - український поет із Донеччини. YouTube. СвІтлана ОлІфІренко. 3 травня 2013. Процитовано 31 травня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Михайло коцюбинський І сучасність. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 26 вересня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]