Ядерна енергетика Куби

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ядерні електростанції на Кубі
В експлуатації
В стадії будівництва
Майбутні
Під тривалим відключенням
Зачинені
Скасовані

На Кубі є лише одна атомна електростанція в Хурагуа[en], оснащена двома реакторами ВВЕР по 417 МВт кожен радянської розробки, робота над якими була перервана в 1995 році через фінансові труднощі, коли було завершено 75% цивільної частини і 90% для реакторних корпусів.

Історія[ред. | ред. код]

У 1976 році за підтримки Радянського Союзу було заплановано будівництво станції-близнюка ВВЕР-440 в Хурагуа на південному узбережжі. Невелике місто Сьюдад Нуклеар було частково побудоване неподалік і відкрито в 1982 році. Після розпаду Радянського Союзу проект було призупинено в 1992 році після того, як було витрачено 1,1 мільярда доларів.

У 1996 році Куба і Росія обговорювали його відновлення, і Куба також безуспішно шукала інших партнерів. У 2000 році дві країни відмовилися від проекту. Реактори мали бути В-318 на базі В-213 з повною захисною оболонкою. Siemens повинен був надати системи контролю та управління. Було поставлено перший реактор і встановлено 37% обладнання, а цивільне будівництво в основному завершено. Головна турбіна була використана в іншому місці.

У вересні 2016 року «Росатом» підписав нову угоду з Кубою, яка створює «правову базу для подальшого двостороннього співробітництва в цивільній атомній енергетиці». Сфера діяльності включала: «Медицина та радіаційні технології; підготовка ядерних спеціалістів; фундаментальні та прикладні дослідження, поводження з радіоактивними відходами».[1]

Ядерні електростанції[ред. | ред. код]

Усі дані таблиці наведені станом на квітень 2010 року

Зупинені реактори
Станція Корисна потужність
(MW)
Типологія Початок будівництва Підключення до мережі Комерційне виробництво Виведення
Хурагуа (Реактор 1) 417 ВВЕР 1983 Не завершено через фінансові проблеми 1995
Хурагуа (Реактор 2) 417 ВВЕР 1983 Не завершено через фінансові проблеми 1995
Всього заплановано: 2 реактори потужністю 834 MW
Зауваження:
  • Чинне законодавство передбачає можливість заміни та/або збільшення реакторного парку наприкінці життєвого циклу станцій, які ще діють.
    Програми для єдиної в країні атомної електростанції немає.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

  • IAEA - Nuclear Power Reactors in the World, 2012 edition (PDF) (англ.).
  • (англ.) База даних усіх реакторів світу