Янковський Владислав Янович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Владислав Янковський
Основна інформація
Дата народження 2 березня 1952(1952-03-02)
Місце народження Бердичів, Житомирська область, Українська РСР, СРСР
Дата смерті 8 червня 2016(2016-06-08)[1] (64 роки)
Місце смерті Новосибірськ, Росія
Громадянство СРСР і Росія
Професії диригент, кларнетист, музичний педагог
Освіта Житомирське музичне училище імені Віктора Косенка
Інструменти кларнет
Жанри класична музика
Нагороди
медаль ордена «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня
Заслужений артист РРФСР Почесна грамота Президента Російської Федерації

Владислав Янович Янковський — Заслужений артист Росії, концертмейстер групи кларнетів симфонічного оркестру Новосибірської філармонії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в м. Бердичеві Житомирської області, в 1952 році. З 1967—1971 рік навчався в Житомирському музичному училищі ім. В. С. Косенка по класу кларнета у Мостового І. М. B1971 р. поступив до Ленінградської консерваторії ім. Римского-Корсакова, де навчався на кларнеті у класі професора Суханова. Під час навчання в консерваторії, працював в оркестрі оперної студії.

Після консерваторії працює в Новосибірській консерваторії як викладач. В 1978 р. Закінчив аспірантуру Ленінградської консерваторії за фахом «кларнет» (клас професора П. Суханова). З 1977 р. соліст Академічного симфонічного оркестру Новосибірської державної філармонії, концертмейстер групи кларнетів. Веде активну концертну діяльність. Виступає з сольними програмами а також і в складі ансамблів. Неодноазово грав із симфонічними оркестрами Новосибірської, Омськой, Томськой, Барнаульскої і Свердловської філармоній під керівництвом А. М. Каца, Е. Шестакова, П. Ядих, В. Гергієва, М. Янсонса і А. Янсонса.

В 1987 р відзначений званням «Заслужений артист Росії». З 1976 по 1999 г. працював в НДК ім. М. І. Глінки. З 1990 р. веде клас кларнета і ансамблю в ССМШ-ліцеї при НДК ім. М.І Глінки. Його учнів відрізняє високий рівень виконавської майстерності: серед них — лауреати Регіональних і Російських конкурсів Д. Акашин, И. Заболоцький, М. Волгін, Д. Янковський, Д. Краєв, лауреат Всеросійського і Міжнародного конкурсів С. Янковський. В 1999 р. В. Я. Янковський був відзначений спеціальним дипломом журі Міжнародного музичного фестивалю молодих виконавців на дерев'яних духових інструментах за підготовку квартета в складі М. Журавльова, Д. Янковського, В. Чернички і Д. Четверикова, а в 2001 г. — диплома журі II Всеросійського відкритого конкурсу-фестивалю камерних ансамблів «Сизрань-2001» за підготовку дуету у складі Д. Янковського і Т. Чернички. Понад 60 випускників В. Я. Янковського ведуть активну концертну діяльність як солісти, а також у симфонічних оркестрах різних міст Росії.

З 1996 г. В. Я. Янковський є головним диригентом Новосибірського молодіжного симфонічного оркестру фонду «Юні здібності Сибіру». Під його керівництвом у виконанні оркестру прозвучали такі твори, як Дев'ята симфонія Шостаковича, увертюра-фантазія Чайковського «Ромео и Джульєта», концерти для фортепіано Моцарта і Гріга, оркестрові твори Мусорського, Шостаковича, Бізе, Мендельсона та інш..

В. Я. Янковський — учасник оргкомітета і член журі міжнародного музичного фестивалю молодих виконавців на дерев'яних духових інструментах (Новосибірск, 1999 р., 2002 р.).

Примітки[ред. | ред. код]