5-та парашутна бригада (Велика Британія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
5-та парашутна бригада Великої Британії
5th Parachute Brigade (United Kingdom)
Британські десантники на патрулюванні в Батавії. 1945
На службі 1 липня 1943 — 13 вересня 1946
Країна Велика Британія Велика Британія
Належність повітряно-десантні формування Великої Британії
Вид Британська армія
Тип повітряно-десантні війська
Роль формування швидкого реагування
Чисельність парашутна бригада
У складі 6-та повітряно-десантна дивізія
23-тя піхотна дивізія
Прізвиська «Червоні дияволи» (англ. «Red Devils»)
Війни/битви

Друга світова війна

Єврейський рух опору в Палестині
Командування
Визначні
командувачі
Найджел Поетт
Знаки розрізнення
Нарукавний шеврон

5-та парашутна бригада а́рмії Великої Британії (англ. 5th Parachute Brigade (United Kingdom) — військове з'єднання, бригада повітрянодесантних військ Великої Британії часів Другої світової війни. Сформована 1 липня 1943 року й відразу увійшла до 6-ї дивізії, разом з 3-ю парашутною та 6-ю планерно-десантними бригадами.

У ніч на 6 червня 1944 року бригада вперше здійснила бойове десантування під час операції «Тонга», частина десантної операції союзників у Нормандії. Основною метою висадки британської десантної бригади було захоплення мостів через Канський канал та річку Орн. До вересня 1944 року британські парашутисти утримували позиції на лівому фланзі зони вторгнення. Надалі бригада продовжила наступ вглиб оборони вермахту до річки Сена. Згодом її відвели на відновлення боєздатності на Британські острови.

Наступною кампанією для 5-ї парашутної бригади стали бойові дії в ході відбиття несподіваного наступу німецького вермахту в Арденнах. У березні 1945 року з'єднання здійснило бойове десантування в ході операції «Версіті» за Рейн, сприяючи форсуванню ударного угруповання союзних військ. Після цього бригада просувалася з боями по Німеччині, і до кінця боїв на Європейському театрі досягла Балтійського моря.

Після цього бригада була направлена до Індії як передова ударна група від 6-ї дивізії, але війна закінчилася, перш ніж вона вступила в бій. Замість цього бригада брала участь у роззброєнні японських сил у Малаї та Сінгапурі, щоб відновити англійський суверенітет. Його остання операція мала місце на Яві, де вона залишалася, поки нідерландські сили не прибули до своєї колонії. Після цього бригада приєдналася до 6-ї повітряно-десантної дивізії, яка служила в Палестині, але була розпущена практично відразу після прибуття на Близький Схід.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Література[ред. | ред. код]

  • Ambrose, Stephen E (2003). Pegasus Bridge. London, United Kingdom: Pocket Books. ISBN 978-0-7434-5068-3.
  • Ferguson, Gregor (1984). The Paras 1940–84. Volume 1 of Elite series. Oxford, UK: Osprey Publishing. ISBN 0-85045-573-1.
  • Gregory, Barry; Batchelor, John (1979). Airborne warfare, 1918–1945. Exeter, Devon: Exeter Books. ISBN 978-0-89673-025-0.
  • Reynolds, David (1998). Paras: An Illustrated History of Britain's Airborne Forces. Stroud, UK: Sutton Publishing. ISBN 0-7509-2059-9.

Посилання[ред. | ред. код]