5 карбованців «Благовіщенський собор Московського Кремля»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Благовіщенський собор Московського Кремля
СРСР СРСР
Номінал 5 карбованців
Маса 19,8 г
Діаметр 35,00 мм мм
Товщина 2,6 мм
Гурт гладкий з написом
Метал мідно-нікелевий сплав
Роки карбування 1989
Аверс
Аверс
Опис герб СРСР
Реверс
Реверс
Опис зображення Благовіщенського собору
Гравер С. М. Іванов

Благовіщенський собор Московського Кремля (рос. Благовещенский собор Московского Кремля) — ювілейна монета СРСР вартістю 5 карбованців, випущена 14 листопада 1989 року. Благовіщенський собор — православний храм на честь Благовіщення Богородиці, розташований на соборній площі Московського Кремля. Собор був побудований в 1489 році псковськими майстрами на місці старого собору початку XV століття і спочатку був трикупольним. Собор серйозно постраждав при пожежі 1547 року і відновлений в 1564 році, з надбудовою двох глав із західного боку. У 1572 до собору було прибудовано ґанок, згодом названий Грозненським. Частково зберігся розпис, зроблений в 1508 році художником Феодосієм, сином Діонісія, «з братією». Іконостас собору містить ікони, написані в 1405 році Андрієм Рубльовим і Феофаном Греком. До XVIII століття був домовою церквою Московських царів; його протопопи одночасно були духівниками царів. У петербурзький період придворний статус собору зберігся.

Історія[ред. | ред. код]

З 1988 року випускалася серія монет номіналом у 5 карбованців, присвячена старовинним містам, пам'яткам архітектури, історичним місцям Росії. Ця серія монет випускалася аж до 1991 року. Монета карбувалася на Ленінградському монетному дворі (ЛМД).

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал
крб.
Метал Маса
грам
Діаметр
мм.
Гурт Тираж
штук
1
мідно-нікелевий сплав
19,8
35
гладкий із заглибленим написом
2 000 000
300 000 (пруф)

Аверс[ред. | ред. код]

У верхній частині диска — Державний герб Союзу Радянських Соціалістичних Республік (являє собою зображення серпа і молота на фоні земної кулі, в променях сонця і в обрамленні колосся, перев'язаних п'ятнадцятьма витками стрічки); під гербом — напис «СССР», знизу — велика цифра «5», під нею — півколом розміщено слово «РУБЛЕЙ» ще нижче уздовж канта знаходиться дата випуску монети — «1989».

Реверс[ред. | ред. код]

В центрі зображення Благовіщенського собору. Під ним декоративний візерунок. Ще нижче напис «МОСКВА». Вгорі уздовж зовнішнього ободку монети півколом напис «БЛАГОВЕЩЕНСКИЙ СОБОР». Праворуч від собору дата «1489». Під нею декоративна гілка.

Гурт[ред. | ред. код]

Два вдавлені написи «ПЯТЬ РУБЛЕЙ», між ними дві вдавлені п'ятикутні зірки.

Автори[ред. | ред. код]

Вартість монети[ред. | ред. код]

Ціну монети — 5 карбованців встановив Держбанк СРСР у період реалізації монети через його філії. Сучасна вартість монети звичайного випуску серед колекціонерів України (станом на 2014 рік) становить понад 50 гривень.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]