5 карбованців «Пам'ятник Давиду Сасунському в Єревані»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пам'ятник Давиду Сасунському в Єревані
СРСР СРСР
Номінал 5 карбованців
Маса 19,8 г
Діаметр 35,00 мм мм
Товщина 2,6 мм
Гурт гладкий з написом
Метал мідно-нікелевий сплав
Роки карбування 1991
Аверс
Аверс
Опис герб СРСР
Реверс
Реверс
Опис Пам'ятник Давиду Сасунському
Гравер Н. А. Носов

Пам'ятник Давиду Сасунському в Єревані (рос. Памятник Давиду Сасунскому в Ереване) — ювілейна монета СРСР вартістю 5 карбованців, випущена 13 листопада 1991 року. «Давид Сасунський» — легендарний середньовічний вірменський епос, що оповідає про боротьбу богатирів з Сасуна (область в середньовічній Вірменії, нині в Туреччині) проти арабських загарбників. Склався в VII-X століттях. Епос складається з чотирьох гілок. Перша: Санасар і Багда-сар; друга: Мгер; третя: Давид; четверта: Мгер-молодший.  У 1943 році для створення танкової колони «Давид Сасунський» вірмени Нью-Йорка відправили 195 тис. доларів, вірмени Південної Америки — 580 тис. доларів, Тегерана — 1 млн 67 тис. реалів. До кінця 1943 року ця танкова колона рушила на фронт і була передана 119-му окремому танковому полку, що діяв у складі військ прибалтійського фронту. Іншою частиною, що отримала танки Т-34-85 став 119-й танковий полк, який увійшов до складу Другого Українського фронту 20 березня 1944 року машини були придбані на кошти жителів Вірменської РСР і мали на вежах напис «Давид Сасунський» (на честь національного героя Вірменії), яка була виведена літерами національного алфавіту. Пам'ятник Давиду Сасунському на площі перед вокзалом традиційно служить емблемою кіностудії «Арменфільм».

Історія[ред. | ред. код]

З 1988 року випускалася серія монет номіналом у 5 карбованців, присвячена старовинним містам, пам'яткам архітектури, історичним місцям СРСР. Ця серія монет випускалася аж до 1991 року. Монета карбувалася на Ленінградському монетному дворі (ЛМД).

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал
крб.
Метал Маса
грам
Діаметр
мм.
Гурт Тираж
штук
1
мідно-нікелевий сплав
19,8
35
гладкий із заглибленим написом
2 500 000
350 000(пруф)

Аверс[ред. | ред. код]

У верхній частині диска — Державний герб Союзу Радянських Соціалістичних Республік (являє собою зображення серпа і молота на фоні земної кулі, в променях сонця і в обрамленні колосся, перев'язаних п'ятнадцятьма витками стрічки); під гербом — напис «СССР», знизу — велика цифра «5», під нею — півколом розміщено слово «РУБЛЕЙ» ще нижче уздовж канта знаходиться дата випуску монети — «1991».

Реверс[ред. | ред. код]

В центрі зображення пам'ятника Давиду Сасунському. Під ним напис «ЕРЕВАН». Зліва від постаменту дата «1959», а під нею декоративна віньєтка. Вгорі уздовж зовнішнього обідка монети півколом напис «ПАМЯТНИК ДАВИДУ САСУНСКОМУ».

Гурт[ред. | ред. код]

Два вдавлені написи «ПЯТЬ РУБЛЕЙ», між ними дві вдавлені п'ятикутні зірки.

Автори[ред. | ред. код]

Вартість монети[ред. | ред. код]

Ціну монети — 5 карбованців встановив Держбанк СРСР у період реалізації монети через його філії. Сучасна вартість монети звичайного випуску серед колекціонерів України (станом на 2014 рік) становить понад 50 гривень.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]