68-й окремий батальйон територіальної оборони

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
68-й окремий батальйон
Засновано лютий 2022
Країна  Україна
Вид Сухопутні війська
Тип Сили територіальної оборони
Роль моторизована піхота
Чисельність ~ 500 осіб
У складі
 101 ОБрТрО
Базування місто Перечин,  Закарпатська область

68-й окремий батальйон «Закарпатські шаркані🐉» (в/ч А7080) — кадроване формування у складі Сил територіальної оборони України, створене з добровольців Закарпатської області. Батальйон перебуває у складі 101-шої окремої бригади територіальної оборони.

Передісторія[ред. | ред. код]

19 березня 2014 Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення про створення оперативних штабів при обласних державних адміністраціях прикордонних областей України. У березні 2014 року на Лівобережній Україні було створено сім батальйонів територіальної оборони, а 30 березня 2014 року в. о. президента України Олександр Турчинов доручив керівникам обласних адміністрацій почати створення батальйонів територіальної оборони в кожній області України.

30 квітня 2014 було прийнято офіційне рішення покласти функції створення батальйонів територіальної оборони в кожній області України на обласні військові комісаріати.[1]

Сили територіальної оборони — це окремий вид Збройних Сил України, на який покладається здійснення територіальної оборони України.

Завданнями Збройних Сил територіальної оборони України є:

  • охорона та захист державного кордону;
  • забезпечення умов для надійного функціонування органів державної влади, органів військового управління, стратегічного (оперативного) розгортання військ (сил);
  • охорона та оборона важливих об’єктів і комунікацій;
  • боротьба з диверсійно-розвідувальними силами, іншими озброєними формуваннями агресора та антидержавними незаконно утвореними озброєними формуваннями;
  • підтримання правового режиму воєнного стану.

Діяльність[ред. | ред. код]

24 лютого 2022 року, фактично було створено батальйон територіальної оборони, який увійшов до складу 101-шої окремої бригади територіальної оборони (101 ОБрТрО). До квітня 2022 року проходило «бойове улагодження» батальйону, після чого батальйон приступив до виконання встановлених завдань.

Основні завдання, які ставляться перед ним — боротьба з диверсійними групами (Сумська, Харківська області), зачистка звільнених територій (Харківська область), охорона стратегічних об'єктів, участь в бойових операціях (Харківська операція, Битва за Бахмут), охорона державного кордону (Сумська, Харківська, Київська області).

Пункт постійної дислокації в Закарпатській області - місто Перечин.

Командування:

  1. Чуйко Олександр - лютий-серпень 2022
  2. Панченко Микола - вересень 2022
  3. Чуйко Олександр - вересень 2022-січень 2023
  4. Жарський Олександр Валентинович - лютий 2023


Позивний батальйону «Закарпатські шаркані»

68-й окремий батальйон територіальної оборони «Закарпатські шаркані»

(батальйон організував власну символіку та присвоїв імʼя - Закарпатські шаркані (дракони). В слові шаркань-дракон дослідники знаходять корінь, що означає «ясно бачити». Вважається, що шаркань називали «тих, хто ясно бачить» це вказує на здатність драконів пильно слідкувати, бути постійно насторожі.


Підрозділ ударних БПЛА

Взвод ударних безпілотників на базі 68 окремого батальйону ТрО було сформовано волею окремих командирів і спеціалістів з різних підрозділів, яких об'єднувало бажання нищити ворога, який прийшов війною на нашу землю. За короткий час було сформовано основу майбутнього взводу, залучено бійців, які прагнули навчитись літати на FPV-дронах, збирати, ремонтувати дрони. Також було організоване навчання: спочатку на спеціалізованих курсах, а надалі власними силами з урахуванням військової справи, особливостей роботи в зоні бойовий дій, робота на місцевості, маскування, робота під РЕБ, робота у взаємодії з іншими підрозділами. Результатом нашої роботи було сформовано чотири незалежні екіпажі на дронах-камікадзе, а також один екіпаж на дронах-бомберах.

За короткий час існування підрозділу відьулося багато успішно виконаних бойових завдань по враженню ворожих цілей (як стаціонарних, так і рухомих). Також було спроектовано власну систему ретрансляції сигналів для безпечної роботи екіпажу з укриття на максимальні відстані.

Паралельно з основною роботою на навчанням бійці почали створювати спільноту з іншими підрозділами 101 бригади, а також з сусідніми підрозділами та коллегами, що працюють на інших ділянках фронту. Тут розробляються інструкції та посібники для передачі знань іншим. Цими діями маємо за мету навчити якнайбільше спеціалістів, допомогти освоїти цю справу, поділитись технічним на тактичним досвідом, необхідним для успішного та безпечного виконання завдань.

Бойовий шлях батальйону[ред. | ред. код]

Закарпатська область[ред. | ред. код]

Перші тижні формування проходили в місті Перечин.

Перша рота в першій половині березня 2022 отримала розпорядження на перебування в селі Волосянка-Щербин Закарпатської області.

Друга та третя роти перебували у місті Перечин.

Четверта рота (пізніше РВП - рота вогневої підтримки), була переміщена до міста Охтирка Сумської області.

Донецька область[ред. | ред. код]

З 13 квітня 2022 роту 68-й окремий батальйон ТрО розпочав свою бойову задачу в Донецькій області зі штабом в селі Хрестище, Донецької області.

Черкаська область[ред. | ред. код]

В серпні 2022 року батальйон перебував у селі Мельники, Черкаської області на поновленні.

Донецька область[ред. | ред. код]

На початку вересня батальйон перебував на позиціях села Катеринівка, Донецької області

Харківська область[ред. | ред. код]

  • Участь у Харківській операції
  • Охорона державного кордону

Бахмутська операція[ред. | ред. код]

Київська область[ред. | ред. код]

Сумська область[ред. | ред. код]

Бойові втрати[ред. | ред. код]

  • село Адамівка Донецької області - втрати склали 2 бійця (серпень 2022)
  • село Амбарне Харківської області - втрати склали 7 бійців (вересень 2022)
  • село Бологівка Харківської області - втрати склали 3 бійців (листопад 2022)
  • село Кліщіївка Донецької області - втрати склали 5 бійців (січень 2023)
  • село Уралове Сумської області - втрати склали 7 бійців (травень 2023)

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • 26 травня 2023 року ліцею у місті Перечин було присвоєно ім'я Ліцей Героїв 68-го батальйону .[2]
  • У складі батальйону з 24.02.2022 служив «професор з окопу» Федір Шандор. Знаменита на увесь світ фотографія з його лекцій зроблена, у квітні 2022, на позиції «Варош», село Адамівка Донецької області.
  • У листопаді 2022 року було розроблено емблему та нагороди батальйону під бойовим позивним "Закарпатські шаркані"
  • Нарукавний знак 68-й окремого батальйону 101 окремої бригади ТрО Збройних сил України — декоративно-інформаційні елемент оздоблення форменого одягу військовослужбовців батальйону: на аверсі фігура Карпатської шаркані на старо-французькому щиті що дихає вогнем, двома мечами вбитими у щит; стилізованими двома гронами карпатського терруару, та написом офіційна назва батальйону «68 об ТрО», самоназва батальйону «Закарпатські шаркані»,
  • відзнака 68-го окремого батальйону Територіальної оборони України: Нагрудний знак це правильний круг кольору жовтого металу з елементами темно-золотого металу, а саме: на аверсі фігура Карпатської шаркані на старо-французькому щиті що дихає вогнем, двома мечами вбитими у щит; стилізованими двома гронами карпатського терруару, та написами офіційна назва батальйону «68 об ТрО», самоназва батальйону «Закарпатські шаркані», девіз батальйону латиницею «Ubi Concordia, ibi Victoria” («Де згода, там перемога»). На реверсі Тризуб, переплетений вінок слави, та напис «24.02.2022» - дата початку бойової діяльності батальйону Усі зображення на відзнаці – не рельєфні.
  • Власні розробки: FPV дрон-камікадзе «Шаркань-1500»   Технічні характеристики: Рама: 7” Польотний контролер: SpeedyBee F4 V3 50A Мотори: XGJ 2807 1300KV Гвинти: 7X3.5X3 Відеосистема: Аналог 5.8ГГц 1,6W Система керування: Express LRS Батарея: Li Ion 6s, 4000 мАч, 40A  Дрон-камікадзе «Шаркань-1500» - зброя високоточного ураження. Даний ударний квадрокоптер дозволяє вражати стаціонарні на рухомі цілі на відстані до 14 км, з точністю влучання до 0,5 метри. Може нести корисне навантаження до 1500 грам. Навіть при повному навантаженні, дрон поводить себе надзвичайно стабільно, у порівнянні з аналогами, що також працюють на фронті, чим спрощує керування та прицілювання при заході на траєкторію ураження. При втраті зв’язку на підльоті до цілі, дрон продовжує рухатись по траєкторії і з високою долею імовірності вражає ціль. В руках досвідченого пілота, ворожий окопний РЕБ не може завадити «Шаркань-1500» виконати поставлену задачу.    Конструктивно дрон спроектований таким чином, що мотори не перегріваються — це зменшує споживання струму та збільшує час ефективного використання батареї живлення. Дрон-камікадзе розрахований на використання снаряду з системою ініціації від невеликого струсу, а це в свою чергу забезпечує детонацію незалежно від положення дрону при влучанні. Всі використовувані снаряди мають надійну систему запобіжників та дистанційну систему взведення на безпечній відстані від екіпажу.  
  • Власні розробки: Ретранслятор для ударних дронів «Обрій»     Технічні характеристики: Робочі частоти відеоприймача: 1.3ГГц або 5.8ГГц Система керування дроном: Express LRS або TBS Crossfire    Модулі відеоприймача та керування кріпляться на верхній балці щогли. Наземний модуль розміщується знизу. По-перше, це дозволяє вмикати живлення ретранслятора тільки безпосередньо перед вильотом, а по-друге, відеопередавач (який ретранслює сигнал вже до оператора) знаходиться низько над землею, або в укритті, що унеможливлює ворогу визначення місцезнаходження джерела випромінювання радіохвиль.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. 68 окремий батальйон територіальної оборони Ужгородського району101 бригади Сил територіальної оборони запрошує на військову службу за контрактом!. Ужгородська районна державна адміністрація (укр.). 27 січня 2022. Процитовано 13 липня 2023.
  2. Черевко, Тетяна (20 травня 2023). На Закарпатті Перечинський ліцей перейменують на честь героїв 68-го батальйону ТрО. Суспільне Новини. Процитовано 2 серпня 2023.