Acer shirasawanum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acer shirasawanum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Секція: Acer sect. Palmata
Серія: Acer ser. Palmata
Вид:
A. shirasawanum
Біноміальна назва
Acer shirasawanum
Koidz. 1911
Синоніми[1][2]
Список
  • Acer dissectum var. tenuifolium (Koidz.) Koidz.
  • Acer japonicum var. aureum Siesmayer
  • Acer japonicum f. aureum (Siesmayer) Schwer.
  • Acer japonicum var. microphyllum Siesmayer
  • Acer shirasawanum f. aureum (Siesmayer) Delendick
  • Acer shirasawanum var. tenuifolium Koidz.
  • Acer tenuifolium (Koidz.) Koidz.

Acer shirasawanum є видом клена, який поширений у Японії, на центральній і південній частині Хонсю (префектура Фукусіма на південь), Сікоку та Кюсю[3].

Опис[ред. | ред. код]

Цей вид росте у вигляді листопадного великого куща чи невеликого дерева висотою до 8–15 м з діаметром стовбура до 50 см. Кора гладка як на молодих, так і на старих деревах. Пагони тонкі, не запушені. Листки округлі, 4.5–8 см завдовжки і 6–12 см завширшки, пальчасто жилкуваті й лопатеві, з 9–13 (рідше 7) пилчасто-мілко надрізаними частками; вони безволосі або спочатку тонковолосі з білими волосками; листкова ніжка 3–7 см завдовжки, безволоса. Восени листя стає яскраво-золотистим або помаранчевим до темно-червоного. Квітки діаметром 1 см, з п'ятьма темно-пурпурно-червоними чашолистками, п'ятьма маленькими білуватими пелюстками (незабаром втрачаються) і червоними тичинками; вони андромонодомні, із суцвіттями, що містять квітки обох статей або лише чоловічі, і утворюються по 10–20 разом у прямовисних кінцевих щитках ранньою весною відразу після появи листя. Плід — парна самара з горішками діаметром 5—10 мм з крилом 20—25 мм, прямовисні над листками, яскраво-червоні, коричневі при дозріванні[3][4][5].

Використання[ред. | ред. код]

Його вирощують як декоративне дерево в садах через його листя та осіннє забарвлення, але зустрічають набагато рідше, ніж Acer palmatum. Було відібрано ряд сортів; більш світлий сорт A. shirasawanum 'Aureum' вирощується дуже широко, набагато частіше, ніж основний вид, і отримав нагороду Королівського садівничого товариства за заслуги в саду[6]. Його розмножують щепленням на більш витривалі та швидкорослі види кленів, зокрема A. palmatum та A. japonicum[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Plant List, Acer shirasawanum Koidz.
  2. Delendick, T. J. (1984). Reconsideration of Two Infraspecific Taxa of the Fullmoon Maple, Acer japonicum (Aceraceae). Brittonia 36 (1): 49–58 doi=10.2307/2806291
  3. а б Okayama science university: Acer shirasawanum [Архівовано 2016-03-11 у Wayback Machine.] (in Japanese; google translation)
  4. Okayama science university: Acer shirasawanum flowers [Архівовано 2012-02-14 у Wayback Machine.] (in Japanese; google translation)
  5. Rushforth, K. (1999). Trees of Britain and Europe. Collins ISBN 0-00-220013-9.
  6. Acer shirasawanum 'Aureum'. RHS. Процитовано 27.02.2020.
  7. Maples for Gardens: A Color Encyclopedia by C.J. van Gelderen & D.M. van Gelderen, 1999