Annamocarya

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Annamocarya
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Букоцвіті (Fagales)
Родина: Горіхові (Juglandaceae)
Підродина: Juglandoideae
Триба: Juglandeae
Підтриба: Caryinae
Рід: Annamocarya
A.Chev.
Вид:
A. sinensis
Біноміальна назва
Annamocarya sinensis
(Dode) J.-F.Leroy

Annamocaryaрід квіткових рослин родини горіхових, який містить лише один вид, Annamocarya sinensis, що походить із південно-західного Китаю (Гуансі, Гуйчжоу, Юньнань) і північного В'єтнаму. Він споріднений до гікорі і раніше входив до роду Carya, але також має низку характеристик схожих з горіхами, Juglans. Він об'єднаний з Carya в підтрибу Caryinae[1]. Його іноді називають китайським гікорі[2] або дзьобатим гікорі.

Це вічнозелене дерево середнього або великого розміру, що досягає 30 м заввишки. Гілочки з суцільною серцевиною, рідко з порожнистою серцевиною, ймовірно, від мурах. Листки непарноперисті, 30–50 см завдовжки, перисті з 7, 9 чи 11 листочками. Листочки мають суцільний край, що відрізняє його від Carya, де листочки мають зубчастий край. Сережки з'являються навесні, а чоловічі сережки зібрані в китиці по 5–8 разом (поодинокі у Carya). Чоловічі квітки з цільним приквітком; приквітків 2; чашолистки мабуть відсутні; тичинок 5-15, пиляки запушені. Жіночі квітки з цілим приквітком, прирослим до зав'язі; приквітників 3. Плід — горішок 6–8 см завдовжки і 4–6 см завширшки, з гострим дзьобом на верхівці[3].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. "Juglandeae have two subtribes, the Juglandinae subtr. nov. and the Caryinae subtr. nov., the former with three genera (viz., Juglans, Pterocarya, and Cyclocarya), and the latter with one or two (viz., Carya and possibly Annamocarya) (Table 1)," on page 260 of Paul S. Manos & Donald E Stone: "Evolution, Phylogeny, and Systematics of the Juglandaceae" Annals of the Missouri Botanical Garden 28 (2): 231–269, p. 260. Missouri Botanical Garden Press, 2001. JSTOR 2666226
  2. Sun, W. (1998). Carya sinensis. The IUCN. Процитовано 01.08.2022. (англ.)
  3. Annamocarya. Flora of China. efloras.org. Процитовано 01.08.2022. (англ.)