Asparagus falcatus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Asparagus falcatus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Холодкові (Asparagaceae)
Рід: Холодок (Asparagus)
Вид:
A. falcatus
Біноміальна назва
Asparagus falcatus
L., 1753

Asparagus falcatus — вид рослин із родини холодкових (Asparagaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це виткий кущ до 4(7) метрів завдовжки. Стебла гладкі, круглі в перерізі чи кутасті, зазвичай бліді. Гілки голі. Колючки 1–17 мм завдовжки, загнуті. Кладодії в пучках по 3–6, сплощені, гладкі, з чітко вираженою середньою жилкою, (15)25–125 × 2–5 мм. Китиці прості, 1–3, пазушні, 15–55 мм завдовжки, присутні на основних стеблах і гілках. Листочки оцвітини від білого до кремово-жовтого забарвлення, від широко-еліптичних до зворотно-яйцюватих, 2.5–3.5 мм завдовжки; тичинки коротші від оцвітини; пиляки жовті. Ягода червона чи біла з пурпурним відтінком, 7–10 мм у діаметрі, 1–3-насінна[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Зростає на східному узбережжі Африки, на Аравійському півострові, в Індії й Шрі-Ланці (ПАР, Коморські острови, Ефіопія, країни Перської затоки, Індія, Кенія, Мозамбік, Руанда, Саудівська Аравія, Сомалі, Шрі-Ланка, Свазіленд, Танзанія, Уганда, Ємен, Зімбабве)[1][2].

Населяє листопадні чи вічнозелені чагарники, сухий ліс та його узлісся, піщані дюни, росте уздовж річок і струмків, а також серед кам'янистих виходів[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Asparagus falcatus. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 12 квітня 2022. Процитовано 12.04.2022. (англ.)
  2. Asparagus falcatus. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 12 квітня 2022. Процитовано 12.04.2022. (англ.)