Begonia willemii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Begonia willemii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Гарбузоцвіті (Cucurbitales)
Родина: Бегонієві (Begoniaceae)
Рід: Бегонія (Begonia)
Вид:
B. willemii
Біноміальна назва
Begonia willemii
Ardi, Girm. & D.C.Thomas, 2021

Begonia willemii — вид рослин із родини молочайних (Euphorbiaceae), ендемік Індонезії.

Опис[ред. | ред. код]

Вид є кальцифілом. Вид є повзучим. Він морфологічно схожий на Begonia gemella, однак B. willemii можна відрізнити за меншою пластинкою листка (3–8 × 2.5–6 см проти 5–9.5 × 4.5–8 см для B. gemella) з рідкісною червоною щетиною волосків між жилками на адаксіальній поверхні (проти голих), чоловічі квітки у простих щитках проти суцвіття, що складається з 3 щитків, довшими квітконосами чоловічих квіток (2–4 см проти 1.5–1.8 см завдовжки), меншої кількості тичинок (≈ 19–23 проти ≈ 75–77), а жіночі квіти послідовно з двома листочками оцвітини (проти п'яти листочків оцвітини)[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Індонезії — описано з Сулавесі. Населяє низовий вапняковий карстовий ліс, порушений ліс, що росте вертикально на вапнякових скелях, або наземно на основі вапнякових скель, від наполовину до повної тіні, на висотах від 10 до 50 м[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Цей вид названий на честь Віллема Яна Якобуса Освальда де Вільде (1936‒2021) (англ. Willem Jan Jacobus Oswald de Wilde); видатного тропічного ботаніка, який зробив видатний внесок у ботанічні знання регіону Малезія[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Ardi, W. H.; Girm, D.; Thomas, D. C. Begonia willemii, A New Species of Begonia from Sulawesi, Indonesia // Taiwania. — 2021. — Вип. 66. — № 3. — С. 374–377. — DOI:10.6165/tai.2021.66.374. (англ.)