Black Myth: Wukong

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Black Myth: Wukong
РозробникGame Science
ВидавецьGame Science
Дистриб'юторPlayStation Store, Microsoft Store, Steam і WeGamed
Жанр(и)рольова відеогра, пригодницький бойовик
ПлатформаWindows, PlayStation 5 і Xbox Series
Ліцензіяпропрієтарна ліцензія[d]
Дата випуску20 серпня 2024[1]
Режим гриоднокористувацька гра
Моваанглійська і путунхуа
Технічні деталі
РушійUnreal Engine
Носійцифрова дистрибуція
Офіційний сайт(кит.)(англ.)
CMNS: Black Myth: Wukong у Вікісховищі

Black Myth: Wukongрольова відеогра, пригодницький бойовик, розроблений китайською компанією Game Science та виданий нею ж для PlayStation 5 і Windows 20 серпня 2024 року. Очікується вихід на Xbox Series X/S.

Гра створена за мотивами класичного китайського роману «Подорож на Захід» і розповідає про пошуки реліквій царя мавп Сунь Укуна після подій роману.

Ігровий процес

[ред. | ред. код]

У Black Myth: Wukong належить грати за людиноподібну мавпу, «Призначеного долею», що подорожує світом у пошуках шістьох реліквій, необхідних для визволення Сунь Укуна. Для цього потрібно перемагати численних ворогів і вдосконалювати свою зброю та спорядження. Головна зброя Призначеного — це посох, яким можна виконувати різні види ударів. Витрачаючи запас «зосередження», Призначений завдає посилених атак і виконує акробатичні трюки. Він також здатен ухилятися від ворожих ударів і відбивати їх. Деякі вороги мають броню, яку спершу потрібно нейтралізувати, розбивши її, або знерухомивши ворога[2].

Призначений може відпочивати в храмах, щоб поповнити запас здоров'я після поранень. Але в такому разі всі звичайні вороги навколо відродяться (за винятком босів і сюжетно важливих персонажів). Коли герой відвідує храми, він також може перерозподілити очки навичок. Це дозволяє експериментувати з різними стилями гри. Перемігши ворогів у місцевостях біля храму, Призначений отримує доступ до нових товарів у храмовій крамниці. На близькість храму завжди вказує золотавий слід у повітрі[2]. В разі загибелі Призначений опиняються в найближчому храмі без жодних штрафів. У кожній локації додатково є декілька точок медитації, зупинившись у яких, герой отримає очки для вдосконалення вже вивчених навичок[3].

Збираючи трави та інші корисні речі, герой створює ліки та зілля для тимчасового збільшення своїх характеристик. Після перемоги над босами Призначений може використати їхній дух, щоб надати своїй флязі додаткових магічних властивостей. Наприклад, за низького рівня здоров'я посилюватиметься захист від ворожих атак. Деякі корисні предмети сховані в скринях, розміщених у потаємних місцях[2]. Призначений вміє майструвати зброю та броню зі знайдених складників. Гра заохочує повертатися до вже відвіданих локацій, щоб потрапити в раніше недоступні місця[3].

Сюжет

[ред. | ред. код]

Після успішного супроводу монаха Сюаньдзана для доставки буддійських писань з Індії до Китаю, Сунь Укун отримав статус будди. Він відмовляється від здобутого раніше безсмертя, щоб спокійно жити на своїй горі з іншими мавпами. Однак Небесний Двір розгніваний тим, що Сунь Укун раніше вчинив безліч витівок проти нього і покинув роботу. За Сунь Укунем посилають армію на чолі з Ерлан-шенем щоб змусити його повернутися до Двору. Сунь Укун бореться з Ерланом, але врешті зазнає поразки і його ув'язнюють у камені. Однак перед цим Сунь Укун встигає сховати свою силу в шести реліквіях по всьому світу. Протягом наступних кількох століть мавпи надсилають молодих воїнів, щоб зібрати реліквії та звільнити Сунь Укуна.

Одна така мавпа, яку називають Призначений, вирушає на пошуки реліквій. Спочатку вона прямує до згорілих руїн храму Ґуаньїнь і знаходить першу реліквію, «очі» Сунь Укуна, перемігши Чорного Ведмедя Гуая. Той вибачається та каже, що Небесний Суд змусив його протистояти Призначеному. Потім герой прямує до Жовтого Вітряного Хребта, де перемагає Жовтого Вітряного Мудреця та повертає відрубану голову бодгісатві Лінджі. У подяку Лінджі передає другу реліквію, яку він зберігав. Призначений продовжує досягає гір, де звільняє людину-свиню Джу Бадзє з ув’язнення, і вони обидва перемагають Жовтобрового. Потім Майтрея дякує їм за перемогу над Жовтобровим, який викрав його коштовності, та передає третю реліквію.

Призначений і Бацзє вирушають до лігва демонів-павуків, щоб знайти четверту реліквію, але Бацзє захоплює Фіолетова Павучиха, що планує одружитися з ним, а потім з’їсти задля помсти за колишню зустріч. Призначений рятує Бацзє та бореться як з Фіолетовою Павчихою і Стооким Майстром Дао в результаті чого обидва вороги гинуть. Герої отримують четверту реліквію та входять до Лісу Вугілля, де вони знаходять демона Червоного Хлопчика, який намагається вкрасти п’яту реліквію у царя демонів-биків. Призначений перемагає Червоного Хлопчика, який покінчує життя самогубством, щоб уникнути приниження від поразки. Маючи тепер п’ять реліквій, Призначений і Бацзє повертаються на гору мавп, щоб знайти шосту й останню реліквію.

Дорогою до гори вони виявляють, що стара зброя та обладунки Сунь Укуна заховані в околицях, і вирішують повернути їх до того, як це встигне Суд. Потім вони досягають вершини гори, де Призначений дізнається, що він і є шостою реліквією, розумом Сунь Укуна, і його справжня роль полягає в тому, щоб успадкувати ім’я та повноваження Сунь Укуна та стати його новим втіленням. Щоб завершити перетворення, Призначений повинен виграти бій проти скам'янілого Сунь Укуна, який забирає п'ять реліквій. Після перемоги можливі декілька фіналів.

У звичайному фіналі Призначений зливається зі скам'янілим тілом Сунь Укуна, і лишається чекати нового Призначеного, що почне історію Сунь Укуна заново.

Якщо Призначений переміг Ерлан-шеня в необов’язковому бою перед фінальною битвою, він успішно успадковує спогади Сунь Укуна та перероджується.

Сприйняття

[ред. | ред. код]

Black Myth: Wukong отримала «загалом схвальні» відгуки від критиків, згідно з агрегатором рецензій Metacritic. Середня оцінка склала 81 бал зі 100[14].

У день випуску в Black Myth: Wukong одночасно зіграли 2,2 млн користувачів Steam, що поставило її на друге місце за цим показником після PUBG, перевершивши інші популярні ігри, такі як Elden Ring і Cyberpunk 2077[15][16]. Серед сюжетних однокористувацьких ігор Black Myth: Wukong посіла перше місце в Steam[17]. До 23 серпня 2024 року продажі перетнули кількість у 10 млн примірників[18][19].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Dinsdale R. Black Myth: WuKong Launches Summer 2024: And has a ridiculous new trailer // IGNSan Francisco: 2023.
  2. а б в Graeber, Brendan; Apsey, Echo; Randell, Laura-May; Moreupdated, +8 (20 серпня 2024). Essential Tips and Tricks - Black Myth: Wukong Guide. IGN (англ.). Процитовано 22 серпня 2024.
  3. а б Graeber, Brendan; Apsey, Echo; Randell, Laura-May; Moreupdated, +8 (20 серпня 2024). Things Black Myth Wukong Doesn't Tell You - Black Myth: Wukong Guide. IGN (англ.). Процитовано 22 серпня 2024.
  4. Black Myth: Wukong PC Critic Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 19 August 2024.
  5. Wakeling, Richard (16 серпня 2024). Black Myth: Wukong Review - Monkey Business. GameSpot. Архів оригіналу за 18 August 2024.
  6. Wood, Austin (16 серпня 2024). Black Myth: Wukong review – "A great action RPG that feels like God of War for Chinese mythology". GamesRadar+. Архів оригіналу за 18 August 2024.
  7. Saltzman, Mitchell (16 серпня 2024). Black Myth: Wukong Review. IGN. Архів оригіналу за 19 August 2024.
  8. Colp, Tyler (16 серпня 2024). BLACK MYTH: WUKONG REVIEW. PC Gamer. Архів оригіналу за 17 August 2024.
  9. Smith, Nat (16 серпня 2024). Black Myth Wukong review - a GOTY contender of epic proportions. PCGamesN. Архів оригіналу за 18 August 2024.
  10. Beck, Adam (16 серпня 2024). Review: Black Myth: Wukong. Hardcore Gamer. Архів оригіналу за 19 August 2024.
  11. Young, Charles (16 серпня 2024). 黑神话:悟空 - 评测. IGN China (кит.). Архів оригіналу за 18 August 2024.
  12. 奕剑者柴王 (16 серпня 2024). 《黑神话:悟空》游民评测10分:踏平坎坷成大道. GamerSky (кит.). Архів оригіналу за 17 August 2024.
  13. 太空熊 (16 серпня 2024). 《黑神话:悟空》评测:青史留名天命人. 3DM (кит.). Архів оригіналу за 16 August 2024.
  14. Black Myth: Wukong critic reviews. www.metacritic.com (англ.). Процитовано 22 серпня 2024.
  15. Black Myth Wukong Breaking Cyberpunk And Elden Ring Records. web.archive.org. 20 серпня 2024. Процитовано 24 серпня 2024.
  16. Black Myth: Wukong Has Massive Launch, Overtakes Cyberpunk 2077 to Become Most-Played Single-Player Game Ever on Steam - IGN. web.archive.org. 21 серпня 2024. Процитовано 24 серпня 2024.
  17. Дебютна гра невеликої студії "розірвала" чарти Steam і отримала рейтинг 96%. www.unian.ua (укр.). Процитовано 24 серпня 2024.
  18. Black Myth: Wukong continues its dominance with new milestone | Eurogamer.net. web.archive.org. 23 серпня 2024. Процитовано 24 серпня 2024.
  19. Black Myth: Wukong Sells an Incredible 10 Million Copies in Just 3 Days - IGN. web.archive.org. 23 серпня 2024. Процитовано 24 серпня 2024.

Посилання

[ред. | ред. код]