CSS Georgia (рейдер)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рейдер Конфедерації "Джорджія"

CSS Georgia була гвинтовим пароплавом військово-морського флоту Конфедерації. Корабель придбано у 1863 році і захопленого флотом Союзу в 1864 році.

Будівництво[ред. | ред. код]

Корабель був побудований в 1862 році як швидкохідне торгове судно "Японія". Він мав круглу корму та металевий корпус. Через це пароплав був непридатний для далеких походів без періодичного очищення у сухому доці.  Командер Джеймс Данвуді Буллох,  ключовий агент із закупівель Конфедерації за кордоном, не бажав купувати корабель з металевим дном, але командер Метью Фонтен Маурі все ж придбав  "Японію", оскільки корабельна деревина (яку можна було захистити  від обростання корпусу листами міді) витіснялась на верфях Великої Британії металом, тому вони неохоче укладали контракти на будівництво нових дерев'яних кораблів.

Історія служби[ред. | ред. код]

Уряд Конфедерації придбав корабель у Дамбартоні, Шотландія, у березні 1863 року. 1 квітня він вийшов з Грінока, нібито прямуючи до Ост-Індії. У морі корабель зустрівся з пароплавом "Алар" з Уессану, і взяв на борт озброєння, боєприпаси та інші запаси. 9 квітня 1863 р. на "Джорджії" був піднятий прапор Конфедерації і вона була формально включена до складу її флоту під командуванням Вільяма Льюїса Маурі. Завданням корабля була атака суден Сполучених Штатів, де б вони не знаходились.

  Після заходів у Баїю та на Тринідад, "Джорджія" повторно перетнула  Атлантику до Симонської бухти, Капська колонія, куди прибула 16 серпня.  Корабель курсував поблизу Санта-Крус, Тенеріфе на Канарських островах, а звідти до Шербуру, прибувши туди 28 жовтня. Під час цього короткого походу корабель захопив дев'ять суден.

Поки корабель перебував на ремонті в Шербурзі наприкінці січня 1864 року, було вирішено передати його озброєння CSS Rappahannock. Передача так і не була здійснена, і "Джорджія" перейшла на стоянку в трьох милях нижче Бордо. 2 травня 1864 року вона була доставлена в Ліверпуль і продана 1 червня торговцям цього міста через протест Чарльза Френсіса Адамса старшого, посла Сполучених Штатів у Великій Британії.  Пароплав знову вийшов у море 11 серпня, а через чотири дні був захоплена фрегатом USS Niagara поблизу Португалії. Корабель відправили до Бостона, де його визнали законним призом Сполучених Штатів і продали.

Він був зареєстрований як американське торгове судно SS Georgia в Нью-Бедфорді ( Массачусетс) 5 серпня 1865 року. Вона була перереєстрована в Канаді в 1870 році і зазнав катастрофи на узбережжі штату Мен в січні 1875 року.