Carcharhinus obsoletus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Carcharhinus obsolerus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Carcharhinus obsoletus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Сірі акули (Carcharhinidae)
Рід: Сіра акула (Carcharhinus)
Вид: C. obsoletus
Carcharhinus obsoletus
White, Kyne, & Harris, 2019
Посилання
Вікісховище: Carcharhinus obsoletus
Віківиди: Carcharhinus obsoletus
МСОП: 115696622

Carcharhinus obsoletus — вид акул родини сірих акул (Carcharhinidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Описаний у 2019 році з трьох музейних зразків, що зібрані у Південно-Китайському морі біля узбережжя Борнео, В'єтнаму і Таїланду до 1934 року. Раніше вважалося, що зразки належать Carcharhinus porosus. Сучасний стан популяції Carcharhinus obsoletus невідомий.[2][3]

Опис[ред. | ред. код]

Молоді екземпляри мають довжину 34, 37 і 43,3 см. Оскільки дорослі екземпляри невідомі, їх розмір і максимальна довжина виду також невідомі. Мальки, що збереглися, сірі з верхньої сторони і світлі знизу. Світліша нижня сторона голови починається від верхнього краю очей і зовнішніх ніздрів і помітна на краю, якщо дивитися зверху. Перехід тонів раптовий на головці і поступовий на тулубі та хвостовій ніжці. Зяброві щілини світло-сірі, а їхні краї ще світліші. Плавці також сірі і не мають чорних або світлих плям. Перший спинний плавець сірий із більш світлим нижнім кінчиком; другий спинний плавець також сірий з трохи світлішим зовнішнім краєм. Анальний плавець трохи світліший за спинні. Хвостовий плавець сірий, кінці двох лопатей трохи темніше решти плавця. Грудні плавці сірі зі світлим зовнішнім краєм; черевні плавці сірі і світлі біля основи, очі чорнуваті, миготлива перетинка світла.

Carcharhinus obsoletus, ймовірно, відносно невеликий, тонкий вид акул. Голова широка і параболічної форми, якщо дивитися зверху . Очі відносно великі. Міждорсальний гребінь відсутній. Передні зуби на верхній щелепі трикутні, зубчасті і широкі біля основи. На нижній щелепі передні зуби вужчі і в більшості випадків мають прямі кінчики. На обох щелепах задні і бічні зуби злегка зігнуті. На верхній щелепі від 27 до 31 рядів зубів, у нижній — від 26 до 29. Перший спинний плавець трикутної форми. Починається над першою третиною грудних плавців. Другий спинний плавець трохи менший за анальний і набагато менший за перший. Їхня висота становить лише 22-31 % від висоти першого спинного плавника. Другий спинний плавник починається далеко від переднього кінця анального плавця. Анальний плавець в 1,2-1,5 рази вищий за другий спинний плавець. Carcharhinus obsoletus має від 114 до 120 хребців. Загалом Carcharhinus obsoletus схожий на борнейську акулу (Carcharhinus borneensis), але відрізняється від цього виду кількістю і морфологією зубів та деякими іншими морфологічними особливостями.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dulvy, N.K., Kyne, P.M., Finucci, B. & White, W.T. (2020) Carcharhinus obsoletus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 23 листопада 2023
  2. Harris, Mark; Kyne, Peter M.; White, William T. (2 січня 2019). Lost before found: A new species of whaler shark Carcharhinus obsolerus from the Western Central Pacific known only from historic records. PLOS ONE (англ.). 14 (1): e0209387. doi:10.1371/journal.pone.0209387. ISSN 1932-6203. Архів оригіналу за 22 червня 2019. Процитовано 21 квітня 2022.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  3. Gabbatiss, Josh (4 січня 2019). New ‘lost’ shark species may already be extinct due to overfishing. The Independent (англ.). The Independent. Архів оригіналу за 30 квітня 2019. Процитовано 7 січня 2019.