Catalpa speciosa

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Catalpa speciosa
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Біньйонієві (Bignoniaceae)
Рід: Катальпа (Catalpa)
Вид:
C. speciosa
Біноміальна назва
Catalpa speciosa
(Warder) Warder ex Engelm.
Природній ареал Catalpa speciosa

Catalpa speciosaвид квіткових рослин з родини біньйонієвих (Bignoniaceae).

Опис[ред. | ред. код]

Це листопадне дерево, яке за сприятливих умов досягає максимальної висоти 38 метрів — зазвичай менше 16 метрів — і діаметра стовбура 1.3 метра. У вільному стані формує округлі крони з широко розпростертими гілками. Кора старих дерев коричнева або злегка червонувата. Зимові бруньки каштаново-коричневі. Молоді пагони від червоно-коричневого до пурпурового кольору. Листки супротивні чи в кільцях. Листові пластини 15–30 × 10–20 см, мають довгий розширений кінчик, цільні чи з кількома зубцями; верхня сторона гола, темно-зеленого кольору, нижня сторона світліша, запушена; на середній жилці й кутах жилок можуть бути темні залози. Квітки зібрані в волоть довжиною від 13 до 20 сантиметрів і стільки ж завширшки. Квітки двостатеві й зигоморфні, 6 см у діаметрі й 6 см у довжину. Віночок п'ятилопатевий, білого кольору, є червоно-коричневі й жовті смуги й плями, краї чітко хвилясті. Чашечка дволопатева, зовні волосиста, пурпурового кольору. Утворюється п'ять тичинок, з яких лише дві плідні. Плоди — коробочки завдовжки 20–50 см і 1.5 см ушир. Коли вони дозрівають у жовтні, вони світло-коричневі. Кожен плід містить численні світло-коричневі насінини розміром 25–35 × 5.5–8 мм, розташовані в два-чотири ряди і забезпечені двома рваними крилами[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Ареал: США (Теннессі, Індіана, Іллінойс, Арканзас, Міссурі, Луїзіана)[2].

Цей вид є великим деревом, яке зустрічається на краях боліт, низин, берегів струмків, затокових заплав і низинних лісів[2].

Використання[ред. | ред. код]

Вид тепер переважно використовують як велике декоративне тіньове дерево, тому її широко висаджують у містах як вуличне та газонне дерево. Природоохоронне використання включає насадження в проектах рекультивації вироблених земель і захисних смуг[2].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Schütt, Weisgerber, Schuck, Lang, Stimm, Roloff: Enzyklopädie der Laubbäume. Nikol, Hamburg 2006, ISBN 3-937872-39-6, P. 195–201.
  2. а б в Stritch, L. (2018). Catalpa speciosa. The IUCN. Процитовано 08.10.2022. (англ.)