Cornus wardiana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Cornus wardiana
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Дереноцвіті (Cornales)
Родина: Деренові (Cornaceae)
Рід: Дерен (Cornus)
Вид:
C. wardiana
Біноміальна назва
Cornus wardiana
Rushforth & Wahlsteen

Cornus wardiana — вид квіткових рослин з родини деренових (Cornaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це напівкущ. Стебла до 10 см; кореневища здерев'янілі, ≈ 1.5 мм у діаметрі; розширені кореневища рожеві або білі; лускоподібні листки на кореневищі попарні, від широкого трикутника до округлих, від білуватого до коричневого, 2–3 мм × 2 мм. Стебло надземних пагонів з 4–6(7) парами листків, зелене, квадратне. Листки вічнозелені, стійкі, шкірясті, збільшуються в розмірах від базальної пари до верхніх пар, але часто кінцева пара дещо менша за субтермінальну пару або пари, від 8 мм × 6 мм у базальному вузлі до 35 мм × 25 мм у найбільшому; пластинка від широкої еліптичної до майже округлої форми, абаксіальна (низ) поверхня пластинки блискуча блідо-зелена з розкиданими волосками, край закручений, цілісний; листкова ніжка коротка, сплощена. Суцвіття кінцеві, що складаються з 20–25 квіток. Чашолистків 4, загострених/трикутних ≈ 0.2 мм; пелюсток 4, ланцетні, округлі, загнуті на верхівці, фіолетові, ≈ 1.5 мм; тичинок 4; нитки голі ≈ 1.5 мм; пиляки ≈ 0.25 мм, рожеві[1].

Поширення[ред. | ред. код]

М'янма[2]. Населяє високі гори; це наземний або низький епіфіт у межах 3 метрів над землею у вологому сфагновому моху або рідше на валунах у більш сухих ситуаціях з Hylocomium, у підліску лісів помірного поясу, де домінує Abies[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Wahlsteen, E.; Zhou, W.; Xiang, Q.; Rushforth, K. Rediscovery of the lost little dogwood Cornus wardiana (Cornaceae)—Its phylogenetic and morphological distinction and implication in the origin of the Arctic‐Sino‐Himalayan disjunction // Journal of Systematics and Evolution. — 2021. — Вип. 59. — № 2. — С. 405–416. — DOI:10.1111/jse.12576. (англ.)
  2. Cornus wardiana. Plants of the World Online. Kew Science. Процитовано 20.06.2023. (англ.)