Cynodesmus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Cynodesmus
Період існування: пізній олігоцен — ранній міоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Псові (Canidae)
Підродина: Hesperocyoninae
Рід: Cynodesmus
Scott, 1895
Типовий вид
Cynodesmus thooides
Види
  • C. martini
  • C. thooides

Cynodesmus — вимерлий рід підродини Hesperocyoninae ранніх псових, який населяв Північну Америку в олігоцені, живучи від 33.3—26.3 Ma[1].

Опис[ред. | ред. код]

Cynodesmus був одним із перших псових, який справді був схожий на пса. Маючи близько 1 метра в довжину, він був приблизно такого ж розміру, як і сучасний койот, але мав коротший череп, важчий хвіст і довший круп. Форма його кінцівок свідчить про те, що Cynodesmus не дуже добре бігав порівняно з більшістю інших псових; ймовірно, він нападав на здобич із засідки. На відміну від сучасних псів, у Cynodesmus було по п’ять пальців на кожній лапі, з частково висувними кігтями[2].

Таксономія[ред. | ред. код]

Cynodesmus колись включав численні види олігоценових і міоценових псових з гіперм'ясоїдними зубами. Перегляд роду Wang (1994) вказує на те, що більшість видів, раніше розміщених у Cynodesmus, не пов'язані з типовим видом, C. thooides. Ці інші види були віднесені до родів Carpocyon, Desmocyon, Leptocyon, Metatomarctus, Osbornodon, Otarocyon, Paracynarctus, Paratomarctus і Phlaocyon (Wang, 1994; Wang et al., 1999). З них лише Osbornodon належить до тієї ж підродини, що й Cynodesmus, Hesperocyoninae. Решта віднесені до підродин Borophaginae і Caninae.

Після видалення неспоріднених видів Cynodesmus наразі обмежується типовими видами та близькоспорідненим C. martini (Wang, 1994).

Cynodesmus є гарним прикладом конвергентної еволюції через інші види, такі як Borophagus[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://paleobackup.nceas.ucsb.edu:8110/cgi-bin/bridge.pl?action=checkTaxonInfo&taxon_no=41207&is_real_user=1[недоступне посилання з 01.08.2017] Cynodesmus: Basic info.
  2. Palmer, D., ред. (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions. с. 219. ISBN 1-84028-152-9.
  3. North American Coyote [Архівовано 2008-12-11 у Wayback Machine.]

Джерела[ред. | ред. код]