Donald (жувальна гумка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Donald
Категорія продукти харчування
Тип продукту жувальна гумка
Власник(и) Maple Leaf
Країна походження Нідерланди
Дата створення 1964
Ринки збуту Європа, весь світ

Donaldжувальна гумка зі смаком тутті-фрутті нідерландської компанії "Maple Leaf". Вироблялася з 1964 по 1989 роки у різних виглядах обгортки, містила вкладиші із забавними історіями персонажів із мультфільмів компанії Walt Disney. Крім Дональда Дака, в історії також фігурують Міккі Маус, Мінні, Дейзі, а також Гуфі та Плуто. Історії не нумеруються. Були неймовірно популярними серед дітей, підлітків та дорослих пізнього СРСР, країн СНД та Польщі наприкінці 1980-х – на початку 1990-х років.

Вкладиші Donald є об'єктами колекціонування та залишаються популярними до сьогодні. Нечисленні екземпляри жуйок, що збереглися, які пройшли найвищу цінність для колекціонерів, все ще можна купити на eBay. Деякі лоти сягають 170-200 доларів за штуку, вкладиші по 10-15, за великі колекції просять до 400.

Історія[ред. | ред. код]

У 1956 року у Амстердамі фірма Maple Leaf завершила будівництво заводу з виробництва жуйки[1]. Її Керівники Роберт Маркус та його брат зареєстрували перший голландський бренд жувальної гумки Maple Leaf. У 1964 був випущений перший Дональд, надалі неодноразово змінювався дизайн обгортки, але смак і аромат жуйки залишився незмінним. У 1966 була випущена схожа з Дональдом жуйка з дизайну та смаку Fix und Foxi. Маркусу вдалося домовитися з компанією Дісней та придбати права на використання персонажів та їх імен для нанесення на обгортку та створення серій вкладишів для нової жувальної гумки. Останні партії жуйок було випущено 1989 року у грудні і продавалися до закінчення терміну придатності до 1992-1993 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Maple Leaf Februari 1956 (англ.). maple-leaf.nl. Архів оригіналу за 9 квітня 2022. Процитовано 1 травня 2022.