Dorcopsis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dorcopsis
Dorcopsis luctuosa
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Надряд: Сумчасті
Ряд: Diprotodontia
Родина: Кенгурові (Macropodidae)
Рід: Dorcopsis
Schlegel & Müller, 1845
Dorcopsis muelleri
(Lesson, 1827)

Dorcopsis atrata
Dorcopsis hageni
Dorcopsis luctuosa
Dorcopsis muelleri
Dorcopsis wintercookorum

Посилання
Вікісховище: Dorcopsis
Віківиди: Dorcopsis
EOL: 34775
ITIS: 552443
NCBI: 69267
Fossilworks: 40146

Dorcopsis — рід ссавців з родини Кенгурових (Macropodidae).

Систематика[ред. | ред. код]

Нараховує 4 види, котрі мешкають на острові Нова Гвінея і довколишніх остовах. Етимологія: грец. δορκάς – «газель», грец. ὄψις – «-видий».

Опис[ред. | ред. код]

Морфометрія. Довжина голови й тіла: 340—970 мм, довжина хвоста: 270—550 мм, вага 3.6—11.6 кг для D. luctuosa, 5 кг для D. muelleri, 5.0—6.0 для D. hageni, 3.9—7.5 для D. atrata.

Опис. У D. hageni хутро коротке й рідке в інших видів довге й густе. Забарвлення D. muelleri: зверху тьмяно-коричневе чи чорнувато-коричневе з жовтувато-коричневими кінчиками волосків, знизу сіре чи біле. Забарвлення D. hageni: світло-коричневе чи темнувате зверху з вузькими спинними білими смугами, знизу сірувато-біле. Забарвлення D. luctuosa: темно-сіре зверху й від блідо-сірого до кремово-оранжевого знизу. Забарвлення D. atrata: зверху чорне чи чорнувато-коричневе, знизу чорнувато-коричневе. У всіх видів ніс великий, широкий, оголений; вуха малі, заокруглені. Хвіст вкритий волоссям за винятком прикінцевої п'ятої чи й менше частини. У самиць чотири молочні залози й добре розвинута сумка, що відкривається наперед.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

D. atrata населяє гірський дубовий тропічний ліс на висоті 1000—1800 м, інші види населяють низинні дощові тропічні ліси на висотах нижче 400 метрів. Здебільшого це нічні тварини, але траплялося їх спостерігати й у денний час під густим лісовим покривом. Спостереження за колоніями в неволі вказують на переважно сутінковий спосіб життя. Їжею для них є коріння, листя, трава, фрукти. Самиці зазвичай народжують одне маля за раз. Один полонений D. muelleri жив 7 років і 7 місяців.

Джерела[ред. | ред. код]