Doğan Holding

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Doğan Holding
Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.
Тип приватна компанія
Форма власності приватна компанія
Засновано 22 липня 1980
Засновник(и) Aydın Doğand
Штаб-квартира Туреччина Стамбул
Виторг 1,3 млрд. $
Операційний прибуток (EBIT) 94,1 млн. $
Чистий прибуток 77,8 млн. $
Співробітники 16 467
Холдингова компанія Adil Bey Holding[tr]
doganholding.com.tr
Мапа

Doğan Holding або Doğan Şirketler Grubu Holding A. Ş. (МФА [do:an ˈholding] і [do:an ˈholding ʃirkɛtlɛr grubu], Доан Холдинг, ЗАТ «Група Компаній Доан Холдинг») — одна з найбільших холдингових компаній в Туреччині. Веде свою діяльність у сфері ЗМІ та енергетики Туреччини. Приватна компанія, що належить родині Айдина Доана. Загальна кількість співробітників — близько 20 тис. чоловік. Штаб-квартира знаходиться в Стамбулі. Холдинг тримає контрольний пакет акцій «Доан Медіа Холдинг», під егідою якого друкуються національні газети «Hürriyet», «Posta», «Radikal» і «Fanatik». Акції компанії-видавництва «Hürriyet», «Hürriyet Daily News» і «Radikal» — «Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A. Ş.» (ВАТ «Видавництво та поліграфія Hürriyet»), а також компанії-видавництва «Posta» і «Fanatik» — «Doğan Gazetecilik A.Ş.» (ВАТ «Видавництво Доан») реалізуються на Стамбульській фондовій біржі.

ТВ-канали Туреччини, такі як Kanal D, CNN Turk, Dream TV, Slow Türk, а також Radio D — частина холдингу. Крім цього, почала свою діяльність в 2007 році цифровий ТВ-платформа «D-Smart» також входить в групу компаній «Доан Холдинг».

Рада директорів[ред. | ред. код]

Імена Посаду
Бегюмхан Доан Фаральялы Голова ради директорів
Ханзаде Доан Бойнер Заступник голови ради директорів
Арзухан Доан Ялчындаг Член ради директорів
Вуслат Доан Сабанджи Член ради директорів
Ях'я Уздиен Член ради директорів
Імре Барманбек Член ради директорів
Тайфун Байазыт Незалежний член ради директорів
Ертугрул Фейзи Тунджер Незалежний член ради директорів
Алі Пандыр Незалежний член ради директорів

Продажі та придбання[ред. | ред. код]

Продаж АЗС «Petrol Ofisi»[ред. | ред. код]

Холдинг продає 54,14 % акцій мережі АЗС «Petrol Ofisi», що нараховує більше 3000 станцій по всій Туреччині, австрійської OMV — найбільшої нафтової компанії в Центральній Європі. Заява з KAP(тур.): «Прибуток від продажу акцій, наявних в нашому розпорядженні мережі Petrol Ofisi склала 499 700 000 євро або 694 600 000 в доларах США. Ще до завершення угод Petrol Ofisi виплатила дивіденди OMV, еквівалент $203 млн в турецьких лірах, холдингу „Доан“ — еквівалент $265 млн в турецьких лірах, а також $21 млн іншим інвесторам».

Продаж «Ray Sigorta»[ред. | ред. код]

Понад 1,3 млрд акцій (10 % компанії) на суму $2 290 703 холдинг продав австрійської VIG (Vienna Insurance Group) — лідера страхового ринку Центральної та Східної Європи, частина з яких дісталася і голландської TBIH Financial Services Group N. V.

На KAP (тур.) представники холдингу заявили: «Сьогодні була переведена сума у розмірі $22 907 030 на наші розрахункові рахунки. Після передачі акцій, згідно зібраним нами звітними даними, очікується прибуток від продажу частки учасника“ у розмірі ~22,2 млн лір...».

Продаж «Milliyet» і «Vatan»[ред. | ред. код]

У 2011 році газети «Milliyet» і «Vatan» разом з інтернет-порталами були продані компанії «DK Gazetecilik», дочірньою компанією «Demirören&Karacan».

Купівля «Idefix» і «Prefix»[ред. | ред. код]

Дочірня компанія холдингу «Doğan Müzik Kitap Mağazacılık Pazarlama A. Ş», придбавши два великих інтернет-магазину «Idefix» і «Prefix» у компанії «Elektronik Bilgi Iletişim Hizmetleri Reklamcılık ve Ticaret A. Ş», називає свій онлайн-гіпермаркет «D&R» найбільшим в Туреччині, таким чином, збільшила його в два рази. Купивши Prefix, компанія увійшла на ринок оптової онлайн-торгівлі. Idefix, продає CD і книги в роздріб, в рік відвідує 16 млн користувачів. Prefix ж займається оптовою реалізацією цієї продукції. Через ці онлайн-супермаркети у 2012 році було продано товарів більш ніж на 23 млн турецьких лір, з них 200 тис. замовлень, а це 56 % від усієї суми обороту, пройшли через Idefix.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]