Einstein@Home

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Einstein @ Home — проєкт добровольчих обчислень на платформі BOINC по перевірці гіпотези Ейнштейна про існування гравітаційних хвиль.

Проєкт стартував в рамках Всесвітнього року фізики 2005[en] і координується університетом Вісконсіна-Мілвокі[en] (Мілвокі, США) і Інститутом гравітаційної фізики ім. Макса Планка[en] (Ганновер, Німеччина), керівник — Брюс Аллен[en].

З метою перевірки гіпотези проводиться складання атласу гравітаційних хвиль, випромінюваних неосесиметричними зірками, що швидко обертаються: нейтронними зірками (пульсарами), хитними зірками (англ. wobbling star), аккреціюючими (англ. accreting star) і пульсуючими зірками (англ. oscillating star).[1] Дані для аналізу надходять з Лазерно-інтерферометричної гравітаційно-хвильової обсерваторії (LIGO) і GEO600.

Крім перевірки загальної теорії відносності Ейнштейна та отримання відповідей на питання «Чи поширюються гравітаційні хвилі з швидкістю світла?» і «чим вони відрізняються від електромагнітних хвиль[2], пряме виявлення гравітаційних хвиль буде також являти собою важливий новий астрономічний інструмент (більшість нейтронних зірок не випромінюють в електромагнітному діапазоні, тож гравітаційні детектори здатні привести до відкриття цілої серії раніше невідомих нейтронних зірок[3]). Наявність експериментальних доказів відсутності гравітаційних хвиль відомої амплітуди від відомих джерел поставить під сумнів саму загальну теорію відносності та розуміння сутності гравітації.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 серпня 2012. Процитовано 19 травня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Lenta.ru: Прогрес: Користувачів інтернету запросили підтвердити теорію Ейнштейна. Архів оригіналу за 24 лютого 2012. Процитовано 8 червня 2012.
  3. 2Physics: Deepest All-Sky Surveys for Continuous Gravitational Waves. Архів оригіналу за 1 червня 2012. Процитовано 8 червня 2012.