Вівсянка жовта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Emberiza gubernatrix)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вівсянка жовта
Самець жовтої вівсянки (болота Ібера[en], провінція Коррієнтес, Аргентина)
Самець жовтої вівсянки (болота Ібера[en], провінція Коррієнтес, Аргентина)
Самиця жовтої вівсянки (болота Ібера, провінція Коррієнтес, Аргентина)
Самиця жовтої вівсянки (болота Ібера, провінція Коррієнтес, Аргентина)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Саякові (Thraupidae)
Рід: Жовта вівсянка (Gubernatrix)
Lesson, 1837
Вид: Вівсянка жовта
Gubernatrix cristata
(Vieillot, 1817)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Coccothraustes cristata Vieillot, 1817
Emberiza gubernatrix Temminck, 1821
Посилання
Вікісховище: Gubernatrix cristata
Віківиди: Gubernatrix cristata
EOL: 45513537
ITIS: 560325
МСОП: 22721578
NCBI: 555261

Вівся́нка жовта[2] (Gubernatrix cristata) — вид горобцеподібних птахів родини саякових (Thraupidae)[3]. Мешкає в Південній Америці. Це єдиний представник монотипового роду Жовта вівсянка (Gubernatrix).

Опис[ред. | ред. код]

Жовта вівсянка
Жовта вівсянка

Довжина птаха становить 20 см. У самців лоб і передня частина тімені чорні, на тімені помітний чорний чуб. Над очима широкі жовті "брови", під дзьобом широкі жовті "вуса". Решта голови і спина оливкові, спина місцями поцяткована чорними смужками. Крила темно-коричневі, першорядні і другрорядні махові пера мають світло-жовті або оливкові краї. Підборіддя, горло і верхня частина грудей чорні, решта нижньої частини тіла оливково-жовта. центральні стернові пера чорні, решта жовті, зовнішні опахала на них мають коричневі краї. Райдужки карі. Дзьоб чорний, знизу біля основи сірий, лапи чорні.

Самиці є дещо менші за самців, їхнє забарвлення є більш сірим або сірувато-коричневим, особливо на нижній частині тіла. Забарвлення молодих птахів подібне до забарвлення самиць, однак є більш темним. Спів — мелодійні серії з 4-5 посвистів.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Жовті вівсянки мешкають в Уругваї та на півночі і в центрі Аргентини (від Санта-Фе і Коррієнтеса на південь до східної Ла-Пампи і північного Ріо-Негро), а також спостерігалися на крайньому півдні Бразилії в штаті Ріу-Гранді-ду-Сул. Вони живуть у відкритих рідколіссях, зокрема в заростях Prosopis, в саванах, сухих чагарникових заростях і порослих чагарниками степах. Зустрічаються парами або невеликими сімейними зграйками, на висоті до 500 м над рівнем моря, місцями на висоті до 700 м над рівнем моря. Під час негніздового періоду можуть утворюати більші зграї. Іноді приєднуються до змішаних зграй птахів, зокрема разом із чубатими пароаріями.

Жовті вівсянки живляться комахами, зокрема твердокрилими і прямокрилими, а також насінням і плодами. Гніздяться з жовтня по грудень. Гніздо відкрите, чашоподібне, робиться з гілочок, встелбюється соломою, мохом і шерстю, розміщується на дереві серед гілок, на висоті 2-3 м над землею. В кладці 3 синьо-зелені яйця, поцяткованих темними плямами, розміром 25×18 мм. Жовті вівсянки іноді стають жертвами гніздового паразитизму синіх вашерів.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що перебуває під загрозою зникнення. За оцінками дослідників, популяція жовтих вівсянок становить від 1500 до 3000 птахів, з яких більшістю мешкає в Аргентині, а близно 300 птахів — в басейні річки Уругвай в Уругваї. В Бразилії ці птахи, ймовірно, вимерли. Жовтим вівсянкам загрожує знищення природного середовища, а також можливий вилов з метою продажу на пташиних ринках.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Gubernatrix cristata: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 01 грудня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Tanagers and allies. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 01 грудня 2022.