Прямокрилі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прямокрилі
Patanga japonica
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Підклас: Крилаті комахи (Pterygota)
Інфраклас: Новокрилі (Neoptera)
Exopterygota
Надряд: Orthopteroidea
Ряд: Прямокрилі (Orthoptera)
Latreille, 1793
Підряди та надродини

Підряд Ensifera

Підряд Caelifera


Посилання
Вікісховище: Orthoptera
EOL: 683
ITIS: 102160
NCBI: 6993
Fossilworks: 56641

Прямокри́лі (Orthoptera) — ряд комах. Найвідоміші представники — коники, цвіркуни, сарана.

У світі відомо більше 27 000, а в Україні — дві сотні видів прямокрилих. Зустрічаються представники прямокрилих по всій земній кулі, в тому числі за полярним колом, у тропіках і в пустелях. Серед них багато екзотичних представників, бо група належить до древніх форм комах, разом з тарганами, богомолами тощо. Для цих комах характерно те, що голова причленована так, що дивиться в бік, а не вперед. Крил дві пари: передні більш жорсткі і використовуються як надкрила, задні більші, основний рушій в польоті, після посадки складаються як віяло і прикриваються передніми крилами. Характерні задні ноги стрибального типу, через які ці комахи мають додаткову назву — стрибаючі комахи (Saltatoria). Прямокрилі вміють спеціально видавати різноманітні звуки і можуть їх сприймати за допомогою спеціальних органів, різних у різних родинах цього ряду.

Вагомий внесок у вивчення цього ряду комах зробили Г.Я. Бей-Бієнко, В. М. Дірш, Б. П. Уваров та інші.

Дев'ять видів прямокрилих занесено до Червоної книги України.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва походить від дав.-гр. ὀρθός — «прямий» и πτερόν — «крило».

Характеристика[ред. | ред. код]

Прямокрилі мають зазвичай циліндричну форму тіла, задні ноги витягнуті для стрибків. Вони мають гризучий тип ротового апарату і великі складні очі, можуть мати або не мати вічок, в залежності від виду. Антени мають кілька суглобів, і різної довжини. Перший і третій сегменти грудної клітки збільшуються, в той час як другий сегмент значно коротший. Крил мають дві пари, передні більш жорсткі і використовуються як надкрилки, задні більші, основний рушій в польоті, після посадки складаються як віяло і прикриваються передніми крилами.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Прямокрилі мають життєвий цикл з неповним перетворенням. Використання звуку, як правило, має вирішальну роль у залицянні і більшість видів мають різні пісні. Більшість саранових відкладає яйця в землю або на рослинність. З яєць вилуплюються молоді німфи, що нагадують дорослих, але не мають крил. Іноді у них радикально відрізняється забарвлення. Через послідовні линьки німфи розробляють крила до їх остаточної линьки в зрілому віці з повністю розвиненими крильми. Число линьок коливається між видами; зростання також дуже мінливе і може зайняти від декількох тижнів до декількох місяців залежно від наявності їжі та погодних умов.

Вживання в їжу[ред. | ред. код]

Прямокрилі також використовуються як продукти харчування. Деякі прямокрилі вважаються кошерними в юдаїзмі. Список дієтичних законів в книзі Левіт забороняє всі літаючі комахи, які ходять, але робить виняток для сарани. Деякі народи світи поїдають їх як делікатеси.

Класифікація[ред. | ред. код]

Деякі представники прямокрилих[ред. | ред. код]

та інші види…

Джерела